علی ثقفی؛ محمد مرفوع
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 1-37
چکیده
براساس تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف، کیفیت اطلاعات ارایه شده توسط سیستم حسابداری میتواند بر ریسک نقدشوندگی سهام تاثیر بگذارد. معمولا هرچه کیفیت اطلاعات ارایه شده بالاتر باشد، ریسک نقدشوندگی کاهش می یابد.
پژوهش حاضر به تبیین رابطه کیفیت سود با ریسک نقدشوندگی سهام شرکتها میپردازد. معیارهای کیفیت سود انتخابی شامل مربوط بودن، ...
بیشتر
براساس تحقیقات انجام شده در کشورهای مختلف، کیفیت اطلاعات ارایه شده توسط سیستم حسابداری میتواند بر ریسک نقدشوندگی سهام تاثیر بگذارد. معمولا هرچه کیفیت اطلاعات ارایه شده بالاتر باشد، ریسک نقدشوندگی کاهش می یابد.
پژوهش حاضر به تبیین رابطه کیفیت سود با ریسک نقدشوندگی سهام شرکتها میپردازد. معیارهای کیفیت سود انتخابی شامل مربوط بودن، قبلیت اتکا، پایداری و هموار بودن سود حسابداری میباشند.
محدوده زمانی این تحقیق برای دوره 6 ساله از ابتدای سال 1383 تا پایان سال 1388 در نظر گرفته شده و نمونه تحقیق شامل 62 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. برای تحلیل های آماری از رگرسیون های چند متغیره استفاده شده و 8 متغیر کنترلی (اندازه، نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار، درصد مالکیت سرمایه گذاران نهادی، بازدهی سهام، نوسان بازده سهام و ضرایب سه گانه ریسک مدل فاما-فرنچ) نیز در مدل ها مورد استفاده قرار گرفته است.
براساس آزمونهای انجام شده، بین مربوط بودن، قابلیت اتکا و همواره بودن سود حسابداری گزارش شده با ریسک نقدشوندگی سهام آن رابطه وجود دارد و هرچه کیفیت سود گزارش شده بالاتر باشد، ریسک نقدشوندگی سهام شرکت کاهش می یابد. بنابراین میتوان ادعا نمود که کیفیت اطلاعات حسابداری افشا شده در کاهش ریسک نقدشوندگی سهام نقش دارد.
غلامرضا کردستانی؛ محمد اکبری
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 39-64
چکیده
تحقیقات پیشین (نظیر فاما و فرنچ (1992)) نشان داده اند نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (B/P) همبستگی مثبتی با بازده آتی سهام دارد. این ارتباط را میتوان اثر نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار نامید. نسبت ارزش دتری به ارزش بازار را میتوان به دو مولفه ی عملیاتی و اهرمی تفکیک نمود (پنمن و دیگران، 2007). در این تحقیق نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار به دو مولفه ...
بیشتر
تحقیقات پیشین (نظیر فاما و فرنچ (1992)) نشان داده اند نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار (B/P) همبستگی مثبتی با بازده آتی سهام دارد. این ارتباط را میتوان اثر نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار نامید. نسبت ارزش دتری به ارزش بازار را میتوان به دو مولفه ی عملیاتی و اهرمی تفکیک نمود (پنمن و دیگران، 2007). در این تحقیق نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار به دو مولفه عملیاتی (NOA/PNOA)و اهرمی (ND/P) تفکیک شده و ارتباط هریک از مولفه های مذکور با بازده آتی سهام عادی با استفاده از روش مقطعی برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار طی دوره 1386-1377 مورد بررسی قرار گرفته است تا مشخص شود میزان ارتباط هریک از مولفه های اهرمی و عملیاتی نسبت B/P با بازده آتی سهام چگونه است و کدام مولفه توان توضیحی بیشتری دارد. نتایج براساس داده های تحقیق که شامل 1411 مشاهده بود، نشان که رابطه مولفه عملیاتی با بازده آتی سهام مثبت است ولی تنها در شرکتهایی با NOA/PNOA ≥1 این رابطه معنادار است. اما رابطه مولفه های اهرمی با بازده آتی سهام منفی و معنادار است (در شرکتهایی با NOA/PNOA ≥1 معنادار نیست). شایان ذکر است که همبستگی مولفه ی اهرمی در مقایسه با مولفه عملیاتی با بازده آتی سهام عادی بیشتر است. همچنین نتایج نشان داد، اندازه شرکت همبستگی معنادار منفی و بتا همبستگی معنادار مثبت با بازده آتی سهام دارند و همبستگی اندازه و بتا به نسبت مولفه اهرمی نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار با بازده آتی سهام قوی تر است.
قاسم بولو؛ یحیی حساس یگانه؛ رضا هراسانی
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 65-95
چکیده
در این تحقیق روند تغییرات کیفیت سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سالهای 1380 تا 1387 با استفاده از داده های 64 شرکت در 4 صنعت مورد آزمون قرار گرفت. در پژوهش حاضر کیفیت سود همانند تحقیقات بونلرت-یو-تای (2006)، فرانسیس و دیگران (2004)و منعم و فرشادفر (2007) از چهار بعد کیفیت اقلام تعهدی، پایداری سود، پیش بینی پذیری سود و هموار ...
بیشتر
در این تحقیق روند تغییرات کیفیت سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سالهای 1380 تا 1387 با استفاده از داده های 64 شرکت در 4 صنعت مورد آزمون قرار گرفت. در پژوهش حاضر کیفیت سود همانند تحقیقات بونلرت-یو-تای (2006)، فرانسیس و دیگران (2004)و منعم و فرشادفر (2007) از چهار بعد کیفیت اقلام تعهدی، پایداری سود، پیش بینی پذیری سود و هموار بودن سود، اندازه گیری شده است. نتایج تحقیق حاکی از عدم وجود شواهدی مبنی بر کاهش کیفیت سود در طول دوره مورد مطالعه بوده است. آزمون های انجام شده بیانگر آن بود که سری زمانی ویژگی های سود در طول دوره مذکور تابع الگوی گام تصادفی بوده است. تنها در یکی از آزمون های انجام شده شواهدی از بهبود اندک در کیفیت اقلام تعهدی برای یکی از صنایع مورد مطالعه مشاهده گردیده است.
محمد عرب مازاریزدی؛ رضا طاهرخانی
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 97-113
چکیده
تغییر مالکیت شرکت ها به سوی عمومی شدن به عنوان یک روش کارا و به صرفه، باعث افزایش سرمایه شرکت و درنتیجه توسعه عملیات تجاری آن میشود. نیاز به سرمایه های کلان در واحدهای تجاری و درنتیجه آن، تشکیل شرکتهای سهامی به تفکیک مالکیت از مدیریت در سطح شرکتها و درنتیجه ایجاد تضاد منافع میان مدیران و مالکان منجر شد. طی سالهای اخیر راهبری شرکتی که ...
بیشتر
تغییر مالکیت شرکت ها به سوی عمومی شدن به عنوان یک روش کارا و به صرفه، باعث افزایش سرمایه شرکت و درنتیجه توسعه عملیات تجاری آن میشود. نیاز به سرمایه های کلان در واحدهای تجاری و درنتیجه آن، تشکیل شرکتهای سهامی به تفکیک مالکیت از مدیریت در سطح شرکتها و درنتیجه ایجاد تضاد منافع میان مدیران و مالکان منجر شد. طی سالهای اخیر راهبری شرکتی که دربرگیرنده مجموعه از روابط بین سهامداران، مدیران، حسابرسان و سایر افراد ذی نفع است، به عنوان کاهش دهنده میزان اختلافات بین سهامدارن مختلف و همچنین جدایی مالکیت از کنترل واحد تجاری مطرح شده است. یکی از عوامل بسیار مهم که به کنترل رابطه نمایندگی کمک میکند هیئت مدیره و نوع ترکیب آن است. درنتیجه ضرورت بررسی عوامل مربوط به ترکیب هیئت مدیره و تاثیر آن بر عملکرد شرکت ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نتایج آزمون شش فرضیه مطرح شده در این تحقیق نشان داد که متغیرهای راهبری شرکتی شامل تعداد اعضای هیئت مدیره و تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره و تعداد سهامداران عمده هیچ تاثیری بر بازده حقوق صاحبان سهام ندارد، اما از سوی دیگر این متغیرها بر Qتوبین موثر هستند. نتایج نشان داد که تعداد اعضای هیئت مدیره تاثیر منفی و البته کم اهمیتی بر Qتوبین دارد، ولی تعداد اعضای غیرموظف هیئت مدیره و تعداد سهامداران عمده دارای تاثیر مثبت و البته ناچیز بر Qتوبین هستند.
سید حسین سجادی؛ رضا تاکر؛ علی محمودی
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 115-137
چکیده
ورشکستگی شرکتهای بزرگ در دنیا موجب شد تا توجه بسیاری از استفاده کنندگان صورتهای مالی به سوی کیفیت سود معطوف شود. کیفیت سود از جنبه های مختلف توسط پژوهشگران مورد ارزیابی و توجه قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و کیفیت سود براساس ویژگی های کیفی چارچوب مفهومی هیئت تدوین استاندارهای حسابداری شامل، داشتن ...
بیشتر
ورشکستگی شرکتهای بزرگ در دنیا موجب شد تا توجه بسیاری از استفاده کنندگان صورتهای مالی به سوی کیفیت سود معطوف شود. کیفیت سود از جنبه های مختلف توسط پژوهشگران مورد ارزیابی و توجه قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی رابطه بین سرمایه گذاران نهادی و کیفیت سود براساس ویژگی های کیفی چارچوب مفهومی هیئت تدوین استاندارهای حسابداری شامل، داشتن ارزش پیش بینی، ارزش بازخورد، بی طرفی، به موقع بودن و بیان صادقانه است.
در این تحقیق داده ها به صورت سالانه برای دوره زمانی 1384 تا 1387 و با استفاده از آزمون داده های ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد که وجود سرمایه گذاران نهادی موجب بهبود ارزش پیش بینی، ارزش بازخورد و صادقانه بودن گزارشگری صورتهای مالی میشود. همچنین، وجود این سرمایه گذاران در ساختار مالکیت شرکتها موجب خواهد شد تا صورتهای مالی به موقع و زودتر گزارش شوند. در نهایت، بین سرمایه گزاران نهادی و قدرت مطلق اقلام تعهدی اختیاری رابطه معنی دار وجود نداشته است.
غلامحسین اسدی؛ علیرضا پورباقریان
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 139-153
چکیده
انتخاب شیوه تامین مالی یکی از اصلی ترین حوزه های تصمیم گیری مدیران شرکتها در راستای افزایش ثروت سهامداران به شمار میرود. رشد و ادامه فعالیت شرکت ها نیازمند منابع مالی است که تامین این منابع معمولا با محدودیت همراه است. بنابراین برای تداوم فرایند جذب منابع، نحوه استفاده از آن باید به گونه ای باشد که موجبات ایجاد سهم مناسبی از ارزش برای ...
بیشتر
انتخاب شیوه تامین مالی یکی از اصلی ترین حوزه های تصمیم گیری مدیران شرکتها در راستای افزایش ثروت سهامداران به شمار میرود. رشد و ادامه فعالیت شرکت ها نیازمند منابع مالی است که تامین این منابع معمولا با محدودیت همراه است. بنابراین برای تداوم فرایند جذب منابع، نحوه استفاده از آن باید به گونه ای باشد که موجبات ایجاد سهم مناسبی از ارزش برای شرکت و همچنین تامین کنندگان وجوه را فراهم بیاورد.
هدف از تحقیق حاضر بررسی این مطلب است که آیا بازدهی سهام شرکتها، از روشهای تامین مالی اتخاذ شده توسط آنها، تاثیر میپذیرد یا خیر؛ و در صورت وجود تاثیر، این اثر چگونه است؟
جامعه آماری تحقیق حاضر را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل میدهند که در قلمرو زمانی تحقیق (1385-1380) اطلاعات آنها برای محاسبه متغیرهای تحقیق موجود باشند. از بین جامعه آماری، تعداد 111 شرکت با توجه به معیارها و ویژگی های تعیین شده در این تحقیق انتخاب شدند.
نتایج تحقیق نشان میدهد که بین وجه نقد حاصل از فعالیت های تامین مالی و بازده آتی سهام و همچنین بین وجوه حاصل از استقراض و بازده آتی سهام رابطه ای معکوس وجود دارد. همچنین بررسی ها بیانگر آن است که بین وجوه حاصل از انتشار سهام و بازده آتی سهام رابطه معنی داری وجود ندارد.
حسین کاظمی؛ مصطفی طرینی
دوره 8، شماره 29 ، فروردین 1389، صفحه 155-170
چکیده
تئوری موجود در حوزه تحقیق حاضر، تطابق ضعیف هزینه با درآمد را به عنوان اختلال در رابطه اقتصادی بین درآمد و هزینه معرفی کرده است. درنتیجه، تطابق ضعیف موجب افزایش نوسان پذیری سود و کاهش پایداری سود میشود. آزمون به عمل آمده درباره 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1380 الی 1387 نتایجی سازگار با تئوری موجود را نشان میدهد. ...
بیشتر
تئوری موجود در حوزه تحقیق حاضر، تطابق ضعیف هزینه با درآمد را به عنوان اختلال در رابطه اقتصادی بین درآمد و هزینه معرفی کرده است. درنتیجه، تطابق ضعیف موجب افزایش نوسان پذیری سود و کاهش پایداری سود میشود. آزمون به عمل آمده درباره 113 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سالهای 1380 الی 1387 نتایجی سازگار با تئوری موجود را نشان میدهد. نتایج حاکی از آن است که اختلال در رابطه اقتصادی درآمد و هزینه (تطابق ضعیف) و نوسان پذیری سود در سالهای مورد مطالعه، کاهش یافته و پایداری سود افزایش یافته است.