علی ثقفی؛ مهدی سدیدی
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 1-24
چکیده
در امور اقتصادی اخذ تصمیم مستلزم وجود اطلاعات است، نبود اطلاعات موجب میشود تا فرآیند تصمیم گیری مبهم باشد. ارقام و گزارشهای مالی بخشی از داده ها و اطلاعات مورد نیاز این فرایند است. این تصور که سود به عنوان اصلی ترین منبع اطلاعات، مختص شرکت میباشد، با تحقیقات تجربی مختلف مورد پشتیبانی قرار گرفته است. تحقیقات مذکور نشان داده اند که ...
بیشتر
در امور اقتصادی اخذ تصمیم مستلزم وجود اطلاعات است، نبود اطلاعات موجب میشود تا فرآیند تصمیم گیری مبهم باشد. ارقام و گزارشهای مالی بخشی از داده ها و اطلاعات مورد نیاز این فرایند است. این تصور که سود به عنوان اصلی ترین منبع اطلاعات، مختص شرکت میباشد، با تحقیقات تجربی مختلف مورد پشتیبانی قرار گرفته است. تحقیقات مذکور نشان داده اند که تصمیم گیرندگان به سود بیشتر از هر معیار دیگری متکی میباشند. تحقیق حاضر جهت کمک به سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان در فرایند تصمیم گیری، ارتباط میان محافظه کاری و کیفیت سود و نرخ بازده را مورد ارزیابی قرار میدهد. نتایج حاکی از آن است که شاخص کیفیت سود معرفی شده بر مبنای محافظه کاری میتواند بخشی از تفاوت نرخ بازده دارایی های عملیاتی و نرخ بازده سهام جاری را با سال بعد بیان نماید. به عبارتی واحدهای اقتصادی که رویه های محافظه کارانه را اعمال میکنند، میتوانند با تغییر سرمایه گذاری در دارایی های عملیاتی، کیفیت سود واحد را تغییر دهند.
محسن خوش طینت؛ جواد بستانیان
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 25-57
چکیده
قضاوت حرفه ای یکی از عناصر اصلی حسابرسی است. حسابرسان هم درباره استفاده درست و به جای تهیه کنندگان گزارش های مالی از استانداردهای حسابداری و هم در مورد چگونگی انجام کار حسابرسی باید پیوسته از قضاوت حرفه ای خود استفاده کنند. برای آنکه قضاوت حسابرسان به درستی انجام شود و این واژه مفهوم بی قیدی حسابرسان یا نامحدود بودن اختیارات آنها ...
بیشتر
قضاوت حرفه ای یکی از عناصر اصلی حسابرسی است. حسابرسان هم درباره استفاده درست و به جای تهیه کنندگان گزارش های مالی از استانداردهای حسابداری و هم در مورد چگونگی انجام کار حسابرسی باید پیوسته از قضاوت حرفه ای خود استفاده کنند. برای آنکه قضاوت حسابرسان به درستی انجام شود و این واژه مفهوم بی قیدی حسابرسان یا نامحدود بودن اختیارات آنها در کار حسابرسی تلقی نشود، لازم است ضمن کوشش برای شناخت مفهوم آن، عوامل موثر بر قضاوت حرفه ای شناسایی شود تا روشن شود که چگونه اشخاصی شایستگی قضاوت حرفه ای دارند و کدام عوامل محیطی بر قضاوت حرفه ای آن اشخاص اثرگذار است.
یافته های تحقیق نشان میدهد که دانش، تجربه، درستکاری، استقلال، پایبندی به مبای اخلاقی، تردید حرفه ای و استقلال میدانی مهمترین ویژگی های شخصی و نظارت حرفه ای بر کار حسابرسان، وجود شرایطی که حسابرسان خود را ملزم به پاسخگویی نسبت به قضاوت های حرفه ای انجام شده بدانند، وجود برنامه ها و چک لیست های حسابرسی و غیرقابل تفسیر بودن استانداردهای حسابداری و حسابرسی مهمترین عوامل محیطی موثربر قضاوت حرفه ای در حسابرسی است.
ساسان مهرانی؛ امیر رسائیان
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 59-80
چکیده
ساختار سرمایه شرکتها نقش تعیین کننده ای در تصمیمات سرمایه گذاری ایفا میکند. هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین ساختار سرمایه به عنوان متغییر وابسته و نسبت های مختلف سودآوری شرکتها به عنوان متغیر مستقل میباشد. از این رو تعداد 189 شرکت در طی دوره زمانی 9 ساله، (1375-1383) مورد بررسی قرار گرفت. شرکت های چهار صنعت شامل صعنت سیمان، آهک و گچ، صنعت ...
بیشتر
ساختار سرمایه شرکتها نقش تعیین کننده ای در تصمیمات سرمایه گذاری ایفا میکند. هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین ساختار سرمایه به عنوان متغییر وابسته و نسبت های مختلف سودآوری شرکتها به عنوان متغیر مستقل میباشد. از این رو تعداد 189 شرکت در طی دوره زمانی 9 ساله، (1375-1383) مورد بررسی قرار گرفت. شرکت های چهار صنعت شامل صعنت سیمان، آهک و گچ، صنعت مواد و محصولات دارویی، صنعت مواد غذایی و آشامیدنی و صنعت ماشین آلات و تجهیزات که تعداد شرکت بیشتری در آنها موجود بود نیز انتخاب گردید تا آزمون های آماری در مورد شرکت های موجود در آنها نیز صورت گیرد. سپس اهرم مالی به عنوان متغیر وابسته و نسبت های سودآوری شامل نسبت سود عملیاتی به فروش، نسبت سود ناویژه به فروش، نرخ بازده دارایی ها، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام، سود خالص به فروش، سود قبل از کسر مالیات به فروش، سود قبل از کسر مالیات به سود ناویژه و سود بعد از کسر مالیات به سود ناویژه به عنوان متغیرهای مستقل وارد مدل گردیدند. به منظور آزمون فرضیه ها از تکنیک آماری رگرسیون ساده بهره گرفته شد. روش رگرسیون مورد استفاده در تحقیق، روش رگرسیون ترکیبی با استفاده از داده های پانل میباشد. آزمون معنی دار بودن الگوها با استفاده از آمارهای T و F صورت گرفت.
طبقه بندیJEL: G32,C33
فرخ برزیده؛ زهرا نیکخواه بهرامی
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 81-104
چکیده
این مقاله نتایج پژوهشی را نشان میدهد که ارتباط بین ریسک ذاتی و ریسک کنترل طبق رویکرد حسابرسی مبتنی بر ریسک و چگونگی ارزیابی این دو متغیر برای هر ادعای موجود در هر حساب را بررسی کرده است.
برای این تحقیق دو فرضیه طراحی گردید. اطلاعات لازم برای آزمون فرضیه ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد و هر دو فرضیه با استفاده از روش آماری توزیع ...
بیشتر
این مقاله نتایج پژوهشی را نشان میدهد که ارتباط بین ریسک ذاتی و ریسک کنترل طبق رویکرد حسابرسی مبتنی بر ریسک و چگونگی ارزیابی این دو متغیر برای هر ادعای موجود در هر حساب را بررسی کرده است.
برای این تحقیق دو فرضیه طراحی گردید. اطلاعات لازم برای آزمون فرضیه ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد و هر دو فرضیه با استفاده از روش آماری توزیع نرمال و در سطح معنی داری 5% آزمون گردیدند. جامعه آماری این تحقیق اعضای جامعه حسابداران رسمی بوده است.
نتایج حاکی از وجود رابطه معنی دار بین ریسک ذاتی و کنترل بوده، همچنین نشان میدهد، حسابرسان در ارزیابی شان از ریسک ذاتی و کنترل برای هر ادعای موجود در هر حساب، تفاوتی قائل نمیشوند.
حسین اعتمادی؛ حسن جباری
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 105-122
چکیده
هدف این پژوهش بررسی رابطه میان سطوح متفاوت پاسخگویی و ویژگی های کیفی قضاوت حسابرسان درباره سطح اهمیت در حسابرسی است. این بررسی در دو مرحله برنامه ریزی حسابرسی و ارزیابی نتایج کار حسابرسی صورت پذیرفته است. میزان عینیت، محافظه کاری و تلاش انجام شده برای قضاوت، از جمله ویژگی های کیفی قضاوت هستند که در این پژوهش مد نظر قرار گرفته ...
بیشتر
هدف این پژوهش بررسی رابطه میان سطوح متفاوت پاسخگویی و ویژگی های کیفی قضاوت حسابرسان درباره سطح اهمیت در حسابرسی است. این بررسی در دو مرحله برنامه ریزی حسابرسی و ارزیابی نتایج کار حسابرسی صورت پذیرفته است. میزان عینیت، محافظه کاری و تلاش انجام شده برای قضاوت، از جمله ویژگی های کیفی قضاوت هستند که در این پژوهش مد نظر قرار گرفته اند. داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری پژوهش شامل سرپرستان و حسابرسان ارشد شاغل در موسسات حسابرسی و سازمان حسابرسی بود.
یافته های پژوهش نشان میدهد که افزایش سطح پاسخگویی در مرحله ارزیابی نتایج کار حسابرس منجر به افزایش میزان محافظه کاری، تلاش و عینیت قضاوت حسابرسان میشود ولی تاثیری بر میزان عینیت و محافظه کاری قضاوت حسابرسان در مرحله برنامه ریزی حسابرسی ندارد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان میدهد که تدوین و انتشار دستورالعمل حسابرسی (با نگرش خطر حسابرسی) توسط سازمان حسابرسی منجر به بهبود کیفیت قضاوت های حسابرسان درباره تعیین و بکارگیری سطح اهمیت در حسابرسی شده است.
سید حسین سجادی؛ حسن فرازمند؛ محسن دستگیر؛ دلشاد دهقان فر
دوره 5، شماره 18 ، تیر 1386، صفحه 123-146
چکیده
در این تحقیق از یک سو، تاثیر متغیرهای اندازه شرکت، نسبت جاری، نسبت بدهی به دارایی، نسبت حسابهای دریافتنی به دارایی بر گزارش مشروط حسابرسی و از سوی دیگر، رابطه بین گزارش حسابرسی مشروط سال قبل و نوع موسسه حسابرسی با گزارش مشروط حسابرسی سال مورد رسیدگی بررسی شده است. با بررسی گزارشهای حسابرسی مشروط و مقبول شرکتهای پذیرفته شده در بورس ...
بیشتر
در این تحقیق از یک سو، تاثیر متغیرهای اندازه شرکت، نسبت جاری، نسبت بدهی به دارایی، نسبت حسابهای دریافتنی به دارایی بر گزارش مشروط حسابرسی و از سوی دیگر، رابطه بین گزارش حسابرسی مشروط سال قبل و نوع موسسه حسابرسی با گزارش مشروط حسابرسی سال مورد رسیدگی بررسی شده است. با بررسی گزارشهای حسابرسی مشروط و مقبول شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1381، 1382 و 1383، اطلاعات 144 شرکت به صورت تصادفی طبقه یی گردآوری شده است.
نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس رگرسیون لجستیک و آزمون استقلال کای دو حاکی از این است که بین متغیرهای مورد بررسی، نسبت جاری و نسبت حسابهای دریافتنی به دارایی بر گزارش مشروط حسابرسی موثر بوده اند، اما نسبت بدهی به دارایی و اندازه شرکت تاثیری نداشته اند. همچنین، بین گزارش مشروط حسابرسی سال قبل و نوع موسسه حسابرسی با گزارش مشروط حسابرسی سال جاری رابطه معنی داری وجود دارد.