محسن خوش طینت؛ مهدی رضایی
دوره 4، شماره 14 ، تیر 1385، صفحه 1-37
چکیده
سود به عنوان یکی از اقلام بسیار مهم صورتهای مالی توجه بسیار زیادی را به خود جلب کرده است و تحقیقات زیادی که حول و حوش و جنبه های محتلف سود صورت میگیرد نشان از اهمیت بسیار زیاد آن است. در این مقاله سعی شده است استمرار سود به عنوان عامل اساسی و تاثیرگذار در امر تصمیم گیری و قیمت سهام مدنظر قرار گیرد. بدین منظور با درنظر گرفتن سه سطح سود: ...
بیشتر
سود به عنوان یکی از اقلام بسیار مهم صورتهای مالی توجه بسیار زیادی را به خود جلب کرده است و تحقیقات زیادی که حول و حوش و جنبه های محتلف سود صورت میگیرد نشان از اهمیت بسیار زیاد آن است. در این مقاله سعی شده است استمرار سود به عنوان عامل اساسی و تاثیرگذار در امر تصمیم گیری و قیمت سهام مدنظر قرار گیرد. بدین منظور با درنظر گرفتن سه سطح سود: سود عملیاتی، سود خالص و سود پیش بینی هر سهم به بررسی رابطه استمرار سود و توان توجیه قیمت بوسیله سود توجه شده است. از دیگر اقلام صورتهای مالی که در دهه های اخیر مدنظر قرار گرفته است، ارزش دفتری هر سهم میباشد که با ارائه مدلهای ارزیابی سهام که ارزش دفتری را به عنوان عالمی مربوط تلقی کرده اند، نقش این قلم پررنگ تر شده است. از این رو در این مقاله به بررسی توان توجیه قیمت به وسیله ارزش دفتری در شرایطی که استمرار سو د زیاد یا کم است نیز پرداخته شده است.
نتایج نشان میدهد، در شرایطی که استمرار، افزایش می یابد توان توجیه قیمت بوسیله سود نیز افزایش می یابد که فرضیه مربوط در این خصوص در تمام سطوح مختلف سود عملیاتی، سود خالص و سود پیش بینی تایید شده است. اما در مورد ارزش دفتری فرضیه مربوط مبنی بر این که با کاهش استمرار سود، توان توجیه قیمت به وسیله ارزش دفتری افزایش می یابد، رد شده است.
غلامحسین اسدی؛ محمدرضا حمیدی زاده؛ اصغر سلطانی
دوره 4، شماره 14 ، تیر 1385، صفحه 39-71
چکیده
بازارهای مالی به ویژه بازار سرمایه از مهمترین ابزارهای تجهیز و تخصیص منابع مالی به شمار میروند. هرگاه اختلال و انحراف گسترده ای در این بازار رخ دهد، تجهیز و تخصیص منابع مالی در کشور با مشکل جدی مواجه میشود.
یکی از عوامل مخرب و نابودکننده بازار سرمایه تشکیل حبابهای قیمتی انفجاری سهام می باشد، لذا نظر به اهمیت استراتژیک مالی و اقتصادی ...
بیشتر
بازارهای مالی به ویژه بازار سرمایه از مهمترین ابزارهای تجهیز و تخصیص منابع مالی به شمار میروند. هرگاه اختلال و انحراف گسترده ای در این بازار رخ دهد، تجهیز و تخصیص منابع مالی در کشور با مشکل جدی مواجه میشود.
یکی از عوامل مخرب و نابودکننده بازار سرمایه تشکیل حبابهای قیمتی انفجاری سهام می باشد، لذا نظر به اهمیت استراتژیک مالی و اقتصادی این بازار، یکی از مقولات نظری مهم در ادبیات اقتصاد و مدیریت مالی مدل سازی آماری و اقتصادی در تشخیص و ارزیابی وجود حبابهای قیمتی در بورس اوراق بهادار است.
روش تحقیق این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است. در این تحقیق برای بررسی وجود حبابهای قیمتی در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره های مالی 1370-1384، تعداد 70 شرکت فعال که به صورت مستمر و پیوسته در دوره مذکور در بورس تهران حضور داشته اند، انتخاب شدند و با استفاده از روش آزمون اقتصادسنجی همجمعی، شرکت های مزبور مورد آزمون قرار گرفته اند.
نتایج آزمون نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد، 57 درصد شرکتها و در سطح اطمینان 90 درصد، 43 درصد آنها دارای حباب قیمتی سهام هستند. با توجه به نتایج فوق، فرضیه وجود حباب قیمتی سهام در بورس اوراق بهادار تهران در دوره های مالی 1370-1384، در شرکتهای مورد بررسی در سطح آماری مورد نظر تایید میشود. در ضمن با کاهش دوره بررسی تحقیق به دوره های مالی 1370 تا 1383، در سطح اطمینان95 و 90 درصد به تعداد شرکتهای دارای حباب قیمتی سهام افزوده شد، به طوری که در سطح اطمینان 95 درصد، 60 درصد و در سطح اطمینان 90 درصد، 44 درصد شرکتهای مورد بررسی دارای حباب قیمتی سهام تشخیص داده شدند.
تجزیه و تحلیل آزمون های آماری نشان داد که اولا رابطه آماری معناداری بین حباب قیمتی سهام و اندازه شرکت در سطح اطمینان 95 درصد وجود دارد و ثانیا رابطه آماری معناداری بین حباب قیمتی سهام و نوع صنعت شرکتهای مذکور وجود ندارد.
غلام حسین مهدوی؛ قدرت شریفی نیا
دوره 4، شماره 14 ، تیر 1385، صفحه 73-98
چکیده
در ایران، شرکتها صورت های مالی خود را در بسیاری از موارد صرفا براساس قانون مالیاتهای مستقیم تهیه میکنند که به نظر میرسد، در برخس موارد این صورت ها مبتنی بر اصول حسابداری نباشد. هزینه استهلاک از جمله اقلامی است که محاسبات آن در اغلب شرکتها بر مبنای نرخ ها و روش های مندرج در قانون مالیاتهای مستقیم انجام میشود.
در این مقاله، میزان هماهنگی ...
بیشتر
در ایران، شرکتها صورت های مالی خود را در بسیاری از موارد صرفا براساس قانون مالیاتهای مستقیم تهیه میکنند که به نظر میرسد، در برخس موارد این صورت ها مبتنی بر اصول حسابداری نباشد. هزینه استهلاک از جمله اقلامی است که محاسبات آن در اغلب شرکتها بر مبنای نرخ ها و روش های مندرج در قانون مالیاتهای مستقیم انجام میشود.
در این مقاله، میزان هماهنگی مقررات استهلاک قانون مالیات های مستقیم با هزینه استهلاک واقعی دارایی های استهلاک پذیر، بررسی شده است. به منظور آزمون میزان هماهنگی مقررات استهلاک 5 فرضیه ارائه شده است. ابزار مورد استفاده جهت آزمودن فرضیه های پژوهش پرسشنامه است. نتایج به دست آمده از پژوهش نشان میدهد که هزینه استهلاک واقعی دارایی های استهلاک پذیر با هزینه استهلاک طبق مقررات استهلاک قانون مالیاتهای مستقیم، هماهنگی لازم و کافی را ندارد.
حمید خالقی مقدم؛ عبدالمهدی انصاری
دوره 4، شماره 14 ، تیر 1385، صفحه 99-132
چکیده
با گذشت زمان، مدل ها و تئوری های ارزش گذاری موسسه از فرمول خیلی ساده ارزش فعلی به سمت روابط پیچیده تری تکامل یافته است. اما رابطه اطلاعات میان ارقام حسابداری و ارزش موسسه به گونه ای موجز توسعه نیافته است. سرمایه گذاران، مشاورین سرمایه گذاری و تحلیل گران مالی استفاده از ارقام حسابداری را به مثابه زیرمجموعه ای از اطلاعات به کار رفته در ...
بیشتر
با گذشت زمان، مدل ها و تئوری های ارزش گذاری موسسه از فرمول خیلی ساده ارزش فعلی به سمت روابط پیچیده تری تکامل یافته است. اما رابطه اطلاعات میان ارقام حسابداری و ارزش موسسه به گونه ای موجز توسعه نیافته است. سرمایه گذاران، مشاورین سرمایه گذاری و تحلیل گران مالی استفاده از ارقام حسابداری را به مثابه زیرمجموعه ای از اطلاعات به کار رفته در شکل گیری انتظارات راجع به توزیع احتمال نرخ بازده تداوم می بخشند.
در نهایت، به آن اندازه که تحلیل گران مالی و مشاورین سرمایه گذاری در غلبه بر بازار میکوشند استفاده آنها از پیدایش انتظارات میتواند تحت الشعاع ویژگی های شخصی قرار گیرد. یکی از این ویژگی ها، پدیده "ثبات رفتاری" میباشد. در روانشناسی، ثبات رفتاری معطوف به پدیده ای از رفتار نوع بشر است:
«فرد یک مفهوم را به موضوعی منتسب مینماید و قادر به دیدن و استفاده از مفهوم جایگزین نیست.»
کاربرد این مفهوم را در حسابداری میتوان چنین بیان کرد: «اگر نتایج حاصل از روشهای مختلف حسابداری را به عناوینی از قبیل سود، بهای تمام شده نظیر آن منتسب نماییم، کسانی که حسابداری را به خوبی درک نمیکنند، به این واقعیت نمی اندیشند که ممکن است روشهای جایگزین دیگری وجود داشته باشد و آن نتایج را عاید نماید. در چنین کوردی تغییر در فرایند حسابداری بر تصمیمات اثر میگذارد.»
فرضیه ثبات رفتاری در حسابداری یعنی سرمایه گذاران ارزشی از اوراق بهادار را مدنظر دارند که از ارقام حسابداری معینی نظیر سود هر سهم به دست می آید، قطع نظر از اینکه چگونه محاسبه شده یا محتوای اطلاعاتی آن چیست. به بیان دیگر، سرمایه گذاران روی ارقام حسابداری و نه محتوای اطلاعاتی آن، ثبات رفتاری دارند. آزمون عملیاتی فرضیه اصلی مورد نظر با آزمون یک سری از فرضیات فرعی به دست آمد که با داده های گردآوری شده متناسب بود.
کلیه آزمون های انجام شده اشاره بر این داشتند که سوال شوندگان در نمونه (نمونه آماری از میان پاسخ های دریافتی و معتبر 38 پاسخنامه بود)، موسسه ای را که تغییر روش به میانگین داده (سود گزارش شده کاهش یافته و جریان نقدی اش افزایش یافته است) به مراتب پایین تر از موسسه مشابه آن که روش Fifo را ادامه داده رتبه بندی نموده اند.
یحیی حساس یگانه؛ غلامحسن تقی نتاج ملکشاه
دوره 4، شماره 14 ، تیر 1385، صفحه 133-176
چکیده
کیفیت اطلاعات حسابداری که از لحاظ محتوایی با دو ویژگی قابل اعتماد و مربوط بودن (موثر بودن بر تصمیم) در ارتباط میباشد، موضوعی است که در ارتقاء کارایی بازار سرمایه و بهینه سازی فرایند تصمیم، همواره مورد توجه خاص و عام بوده و است. دانش و حرفه حسابداری و حسابرسی، پیوسته تلاش میکند که این کیفیت را بهبود بخشد. این تلاش هم در رویکرد مبتنی بر ...
بیشتر
کیفیت اطلاعات حسابداری که از لحاظ محتوایی با دو ویژگی قابل اعتماد و مربوط بودن (موثر بودن بر تصمیم) در ارتباط میباشد، موضوعی است که در ارتقاء کارایی بازار سرمایه و بهینه سازی فرایند تصمیم، همواره مورد توجه خاص و عام بوده و است. دانش و حرفه حسابداری و حسابرسی، پیوسته تلاش میکند که این کیفیت را بهبود بخشد. این تلاش هم در رویکرد مبتنی بر پاسخگویی و هم در رویکرد مبتنی بر تصمیم گیری قابل توضیح و توجیه است.
عوامل مختلفی که میتواند بر کیفیت اطلاعات حسابداری تاثیر بگذارد و یا موضوعاتی که میتواند از این کیفیت تاثیر بپذیرد، مورد تحقیق و مطالعه محققین این رشته و رشته های علمی مرتبط با آن، قرار دارد. مطمئنا، توسعه دانش حسابداری و حسابرسی در نتیجه همین مطالعات و تحقیقات میسر میشود.
در این تحقیق، تمایل گروه های ذی نفع و آگاه در بازار سرمایه کشور، شاغل در بخش اجرایی(حرفه ای ها) و در بخش آموزشی و پژوهشی(دانشگاهی ها)، نسبت به یک گزارش جدید تحت عنوان "گزارش کنترلهای داخلی" مورد مطالعه قرار گرفته است. در این مطالعه، رابطه گزارش کنترل های داخلی با کیفیت اطلاعات منتشر شده شرکت مورد بررسی قرار گرفته است که هم اکنون در نظام حاکمیت شرکتی مورد توجه بسیاری از کشورها قرار دارد و امکان سنجی آن در ایران، همواره با ارزیابی تمایلات گروه های ذی نفع میتواند نتایج مفیدی برای بازار سرمایه کشور در پی داشته باشد.
توجیه منطقی پذیرش یا رد یک گزارش و یا به طور کلی تر، یک مقررات در حسابداری، مستلزم جمع بندی نظرات و تمایلات گروه های مختلف ذی نفع در آن است. تمایلات این گروه ها نیز به نوبه خود تابعی از اهمیت و ضرورت، فایده مندی، فزونی منافع بر هزینه های مقررات و سایر جوانب مربوط به آن است. اگرچه اندازه گیری دقیق این جنبه ها، در عمل با مشکلاتی مواجه میشود، ولی به هر حال چاره ای جز انجام تحقیقات اثباتی مبتنی بر رویکرد دستوری همراه با پذیرش ریسک منطقی آلفا (که حداقل خطای قابل پذیرش آن x=50% است) وجود ندارد.
این پژوهش که با کمک خبرگان و صاحبنظران ذی ربط در کشور صورت گرفت با دو هدف علمی بنیادی و کاربردی، (1) جمع آوری مبانی و مطالب نظری مرتبط با موضوع گزارش کنترل های داخلی؛ (2) ارزیابی تجربی رابطه گزارش کنترل های داخلی با کیفیت اطلاعات منتشر شده در بازار سرمایه کشور، انجام شده است.