جعفر باباجانی؛ حسین دهقان
دوره 3، شماره 12 ، دی 1384، صفحه 1-26
چکیده
در جوامعی که دولتها براساس رای مستقیم مردم انتخاب میشوند و قدرت ناشی از اراده مردم است، مسئولیت پاسخگویی عمومی دولت از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این قبیل جوامع دانستن آنچه که دولت به عنوان وظیفه قانونی انجام میدهد، از حقوق طبیعی شهروندان محسوب میشود و دولت مکلف است حقایق را به صورت علنی و از طریق مقتضی به شهروندان انتقال دهد(1993, ...
بیشتر
در جوامعی که دولتها براساس رای مستقیم مردم انتخاب میشوند و قدرت ناشی از اراده مردم است، مسئولیت پاسخگویی عمومی دولت از جایگاه ویژه ای برخوردار است. در این قبیل جوامع دانستن آنچه که دولت به عنوان وظیفه قانونی انجام میدهد، از حقوق طبیعی شهروندان محسوب میشود و دولت مکلف است حقایق را به صورت علنی و از طریق مقتضی به شهروندان انتقال دهد(1993, GASB). از نیمه دوم قرن بیستم به ویژه از دهه 80 به بعد، نظام حسابداری و گزارشگری مالی دولتی به عنوان یکی از اشکال علنی انتقال حقایق، نقش مهمی در انجام وظیفه پاسخگویی دولت ایفا نموده و یکی از ابزارهای ادای این مسئولیت خطیر محسوب میشود(باباجانی، 1378).
هدف این تحقیق بررسی نقش حسابداری و گزارشگری مالی دولتی به عنوان ابزاری جهت ایفای مسئولیت پاسخگویی از یک سو و ارزیابی این مسئولیت از دیگر سو، از دیدگاه دو طرف ذینفع در فرایند پاسخگویی، یعنی پاسخگویان و پاسخ خواهان، میباشد. در این تحقیق، ابتدا یک نظام حسابداری و گزارشگری مالی دولتی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی که ویژگی های کلیدی آن در یک پژوهش جداگانه به تایید متخصصان حسابداری رسیده بود، مبانی نظرخواهی قرار گرفت. سپس نظر دو گروه ذینفع، شامل پاسخگویان و پاسخ خواهان در مورد نقش این نوع نظام حسابداری و گزارشگری مالی دولتی، به ترتیب در جهت ایفا و ارزیابی مسئولیت پاسخ گویی، از طریق پرسشنامه دریافت شد. علاوه بر این، نظر ذینفعان در خصوص میزان دستیابی ایشان به اهداف فوق الذکر از طریق نظام حسابداری و گزارشگری مالی مورد عمل در مقایسه با حسابداری و گزارشگری مالی مورد انتظار نیز دریافت گردید.
نتایج حاصل از اجرای تحقیق نشان میدهد که پاسخ گویان و پاسخ خواهان هردو در مورد نقش با اهمیت نظام حسابداری و گزارشگری مالی واجد ویژگی های کلیدی مورد توافق عمومی متخصصان به عنوان یکی از ابزارهای اصلی در جهت ایفا و ارزیابی مسئولیت پاسخگویی اتفاق نظر داشته و تفاوت معنی داری بین دیدگاه آنها در این خصوص وجود ندارد. همچنین نتایج حاصل از اجرای پژوهش نشان میدهد که پاسخ خواهان اعتقاد دارند، نظام حسابداری و گزارشگری مالی مورد عمل دولت در مقایسه با نظام حسابداری مورد انتظار از قابلیت های لازم برای ارزیابی مسئولیت پاسخگویی برخوردار نمیباشد.
در پایان، براساس مطالعات انجام شده و نتایج تحقیق، پیشنهاداتی به منظور رفع مشکلات و موانع عمده طراحی یک نظام حسابداری و گزارشگری مالی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی برای دولت جمهوری اسلامی ایران ارائه شده است.
محسن خوش طینت؛ شاهپور اسماعیلی
دوره 3، شماره 12 ، دی 1384، صفحه 27-56
چکیده
دراین پژوهش، رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. هدف از تحقیق تعیین این موضوع است که آیا سرمایه گذاران، تحلیل گران و ... کیفیت اطلاعات حسابداری (کیفیت سود) را درک کرده و آنرا در تصمیم گیریهای خود به کار میگیرند؟ برای یافتن پاسخ این سوال بایستی واکنش بازار را ببینیم. میدانیم که ...
بیشتر
دراین پژوهش، رابطه بین کیفیت سود و بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. هدف از تحقیق تعیین این موضوع است که آیا سرمایه گذاران، تحلیل گران و ... کیفیت اطلاعات حسابداری (کیفیت سود) را درک کرده و آنرا در تصمیم گیریهای خود به کار میگیرند؟ برای یافتن پاسخ این سوال بایستی واکنش بازار را ببینیم. میدانیم که واکنش بازار نسبت به اطلاعات منتشره را میتوان از دو طریق 1) حجم مطالعات، 2) قیمت سهام و متعاقبا بازده سهام مورد سنجش و اندازه گیری قرار داد. بنابراین در این تحقیق از بازده سهام به عنوان متغیر وابسته استفاده شده است.
از مجموعه معیارهای ارزیابی کیفیت سود، دو معیار نسبت وجه نقد حاصل از فعالیتهای عملیاتی به سود عملیاتی و سود عملیاتی و حجم معوقات انتخاب و تاثیر آنها بر بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران آزمون میشود.
پژوهش فوق چهار فرضیه را بررسی میکند. در این فرضیه ها کیفیت سود، حجم معوقات، اجزای اختیاری و غیراختیاری معوقات به عنوان متغیر مستقل و بازده سهام به عنوان متغیر وابسته میباشد. بررسی فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون در دوره زمانی 1379-1383 نشان میدهد که رابطه ضعیفی بین کیفیت سود و بازده سهام وجود دارد.
حمید خالقی مقدم؛ محمدعلی سهمانی اصل
دوره 3، شماره 12 ، دی 1384، صفحه 57-81
چکیده
یکی از رایج ترین ابزارها و معیارهای تصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار، ضریب قیمت به سود هر سهم (P/E) میباشد. علی رغم وجود ضعف ها و محدودیت های مختلف، ضریب P/E به طور گسترده ای توسط سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار به کار میرود. اختلاف و تفاوت ضریب P/E در کشورها، صنایع، بخش ها وشرکتهای مختلف و در طی زمان های متفاوت بیانگر این ...
بیشتر
یکی از رایج ترین ابزارها و معیارهای تصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار، ضریب قیمت به سود هر سهم (P/E) میباشد. علی رغم وجود ضعف ها و محدودیت های مختلف، ضریب P/E به طور گسترده ای توسط سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار به کار میرود. اختلاف و تفاوت ضریب P/E در کشورها، صنایع، بخش ها وشرکتهای مختلف و در طی زمان های متفاوت بیانگر این واقعیت است که ضریب P/E تحت تاثیر عوامل و متغیرهای مختلفی میباشد.
در این پژوهش تاثیر متغیرهای اقتصادی و حسابداری بر ضریب P/E مورد مطالعه و بررسی قرار گرفته است. بدین منظور از اطلاعات مربوط به قیمت ها و سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مابین سالهای 1371 تا 1382 استفاده شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که ضریب P/E شرکتها با متغیرهای اقتصادی رابطه قوی داشته و تحت تاثیر افزایش یا کاهش متغیرهای اقتصادی رابطه معنی داری دارد. علاوه بر آن یافته های پژوهش نشان میدهد که ضریب P/E شرکتها تحت تاثیر شدید متغیرهای حسابداری میباشد.
رضوان حجازی؛ محبوبه فاطمی
دوره 3، شماره 12 ، دی 1384، صفحه 83-111
چکیده
اطلاعات حسابداری جهت مفید بودن در تصمیم گیری باید مربوط و قابل اتکا باشد. از طرف دیگر مفید بودن اطلاعات صورتهای مالی به قدرت تبیین و پیش بینی ارزش شرکت وابسته است و ارزش شرکت نیز مستقیما تحی تاثیر بازده فعلی و بازده آتی آن است. بنابراین پیش بینی بازده سهام با استفاده از نسبتهای مالی موضوع تحقیق قرار گرفت و براساس بررسی های انجام شده ...
بیشتر
اطلاعات حسابداری جهت مفید بودن در تصمیم گیری باید مربوط و قابل اتکا باشد. از طرف دیگر مفید بودن اطلاعات صورتهای مالی به قدرت تبیین و پیش بینی ارزش شرکت وابسته است و ارزش شرکت نیز مستقیما تحی تاثیر بازده فعلی و بازده آتی آن است. بنابراین پیش بینی بازده سهام با استفاده از نسبتهای مالی موضوع تحقیق قرار گرفت و براساس بررسی های انجام شده در ادبیات موضوع، چهار نسبت D/P،S/P، B/P،E/P انتخاب گردیدند.
جامعه آماری این تحقیق متشکل از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد و نمونه مورد رسیدگی شامل 72 شرکت فعال از صنایع مختلف طی سالهای1378 لغایت 1383 است. نتایج تحقیق نشان داد که میان نسبت B/P با بازده آتی سهام در مقایسه با سایر متغیرهای مورد بررسی بیشترین همبستگی وجود دارد و نسبت E/P ارتباط معنی داری با بازده آتی سهام نداشت.