محمدرضا نیکبخت؛ مهدی مرادی
دوره 3، شماره 9 ، فروردین 1384، صفحه 1-26
چکیده
یکی از مفروضات بازار کارای سرمایه این است که سرمایه گذاران به طور منطقی نسبت به اطلاعات جدید واکنش نشان میدهند. ولی شواهد بسیار زیادی وجود دارد که سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات جدید "واکنش بیش از اندازه" نشان میدهند. آنها تمایل دارند ارزش بیشتری به اطلاعات جدید بدهند. آنها قیمت سهام شرکت هایی که در دوره ای از زمان موفق بوده اند را بالاتر ...
بیشتر
یکی از مفروضات بازار کارای سرمایه این است که سرمایه گذاران به طور منطقی نسبت به اطلاعات جدید واکنش نشان میدهند. ولی شواهد بسیار زیادی وجود دارد که سرمایه گذاران نسبت به اطلاعات جدید "واکنش بیش از اندازه" نشان میدهند. آنها تمایل دارند ارزش بیشتری به اطلاعات جدید بدهند. آنها قیمت سهام شرکت هایی که در دوره ای از زمان موفق بوده اند را بالاتر از قیمت واقعی و قیمت سهام ناموفق را پایین تر از قیمت واقعیش برآورد می نمایند. اگرچه در حال حاضر بازار نسبت به اطلاعات جدید واکنش بیش از اندازه نشان میدهد، ولی پس از گذشت زمان، بازار به اشتباه خود پی میبرد و قیمت ها تعدیل شده و به حالت تعادل برمیگردند.
موضوع این تحقیق ارزیابی واکنش بیش از اندازه سهام داران عادی در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. اطلاعات مورد نیاز از گزارشهای روزانه، هفتگی و ماهانه بورس اوراق بهادار جمع آوری گردیده است. تجزیه و تحلیل نتایج از طریق آزمون آماری t استیودنت صورت گرفته است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که واکنش بیش از اندازه سهام داران عادی در بورس اوراق بهادار تهران وجود داشته است.
امید پورحیدری؛ محمود کهنسال
دوره 3، شماره 9 ، فروردین 1384، صفحه 27-41
چکیده
یکی از اساسی ترین مسائل اقتصادی افراد، واحدهای تجاری و دولتها تخصیص بهینه منابع است. تخصیص بهینه منابع زمانی امکان پذیر است که منابع به سمت سرمایه گذاری های پربازده و با ریسک منطقی هدایت شوند. با توجه به ضرورت سرمایه گذاری در جهت نیل به توسعه اقتصادی، ارایه راهکارهایی در جهت بهینه سازی ترکیب سرمایه گذاری میتواند گامی مثبت در جهت تشویق ...
بیشتر
یکی از اساسی ترین مسائل اقتصادی افراد، واحدهای تجاری و دولتها تخصیص بهینه منابع است. تخصیص بهینه منابع زمانی امکان پذیر است که منابع به سمت سرمایه گذاری های پربازده و با ریسک منطقی هدایت شوند. با توجه به ضرورت سرمایه گذاری در جهت نیل به توسعه اقتصادی، ارایه راهکارهایی در جهت بهینه سازی ترکیب سرمایه گذاری میتواند گامی مثبت در جهت تشویق سرمایه گذاری و فعالتر شدن بازار سرمایه باشد. در فرایند تصمیم گیری سرمایه گذاری توسط سرمایه گذاران، مدیران، تحلیل گران مالی و سایر گروه های استفاده کننده از اطلاعات یکی از فاکتورهای مهم برای تصمیم گیری پیش بینی بازده سهام میباشد.
در سالهای اخیر جهت پیش بینی بازده سهام علاوه بر اطلاعات حسابداری ویژگی های خاص شرکتها نیز مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق به جهت کمک به سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان در فرایند تصمیم گیری، ارتباط میان سود و جریانات نقدی با بازده سهام را با توجه به ویژگی های خاص شرکتها از لحاظ اندازه، سطح بدهی و چرخه عمر مورد ارزیابی قرار میدهد. هدف اصلی مقاله بررسی میزان ارتباط سود، تغییرات سود و جریانات نقدی با بازده سهام با توجه به ویژگی های خاص شرکتها میباشد. نتایج این تحقیق نشان داد که سود، اطلاعات مربوط تری جهت پیش بینی بازده سهام برای شرکت های بزرگ، شرکتهای با سطح بدهی بالا و شرکت های فاقد رشد ارائه میکند. علاوه بر این نتایج، این تحقیق نشان داد که تغییرات سود، اطلاعات مربوط تری برای شرکت های کوچک، شرکت های با سطح بدهی پایین و شرکتهای فاقد رشد ارائه می نماید. همچنین نتایج نشان داد که جریانات نقدی، اطلاعات افزایشی بیشتری جهت پیش بینی بازده سهام برای هر دو دسته شرکتهای کوچک و بزرگ، شرکتهای با سطح بدهی پایین و بالا و شرکت های فاقد رشد و در حال رشد ارائه نمیکند.
محسن خوش طینت؛ محمد تقی قسوری
دوره 3، شماره 9 ، فروردین 1384، صفحه 43-61
چکیده
دراین مقاله قدرت نسبتهای مالی مبتنی بر صورت جریان وجوه نقد جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از دو مدل اندازه گیری تحلیل ممیزی چندگانه و رگرسیون لوجستیک استفاده شده و دقت هرکدام از مدلهای مذکور جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برآورد شده است. برآورد هر دو مدل ...
بیشتر
دراین مقاله قدرت نسبتهای مالی مبتنی بر صورت جریان وجوه نقد جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتها مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از دو مدل اندازه گیری تحلیل ممیزی چندگانه و رگرسیون لوجستیک استفاده شده و دقت هرکدام از مدلهای مذکور جهت پیش بینی ورشکستگی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برآورد شده است. برآورد هر دو مدل با استفاده از اطلاعات دو گروه از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران صورت گرفته است. گروه اول متشکل از 32 شرکت مشمول ماده 141 قانون تجارت و گروه دوم نیز متشکل از 32 شرکت عدم مشمول ماده 141 قانون تجارت میباشد. مدل مورد استفاده در این تحقیق مدل کی سی و بارتزاک (1985) میباشد که مشتمل بر 9 نسبت مالی شامل نسبتهای تعهدی وجوه نقد به کل دارایی ها، دارایی جاری به کل دارایی ها، دارایی جاری به بدهی جاری، فروش به دارایی جاری، سود خالص به کل دارایی ها و کل بدهی ها به حقوق صاحبان سهام و همچنین نسبت های مبتنی بر صورت جریان وجوه نقد شامل جریانهای نقدی عملیاتی، جریانهای نقدی عملیاتی به بدهی جاری و جریانهای نقدی عملیاتی به کل بدهی ها میباشد.
نتایج آماری هر دو مدل حاکی از معتبر بودن مدلها و نسبت های مالی انتخاب شده بوده است. نتایج آزمون توانایی پیش بینی دو مدل نشان دهنده این واقعیت است که مدل قادر است یکسال قبل از بحران مالی در شرکتها، پیش بینی صحیحی در خصوص بحران مالی ارائه دهد.
صابر شعری؛ فرشاد سبزعلی پور
دوره 3، شماره 9 ، فروردین 1384، صفحه 65-96
چکیده
استانداردهای گزارشگری و افشای اطلاعات مالی ادعا دارند اطلاعات صورت های مالی تلفیقی سودمند و با تصمیم گیری استفاده کنندگان مربوط هستند. بند 8 استاندارد شماره 18 ایران نیز بیان میکند که صورتهای مالی واحد تجاری اصلی به تنهایی تصویر کامل فعالیت های اقتصادی و وضعیت مالی آن را نشان نمیدهد. استفاده کنندگان صورتهای مالی واحد تجاری اصلی ...
بیشتر
استانداردهای گزارشگری و افشای اطلاعات مالی ادعا دارند اطلاعات صورت های مالی تلفیقی سودمند و با تصمیم گیری استفاده کنندگان مربوط هستند. بند 8 استاندارد شماره 18 ایران نیز بیان میکند که صورتهای مالی واحد تجاری اصلی به تنهایی تصویر کامل فعالیت های اقتصادی و وضعیت مالی آن را نشان نمیدهد. استفاده کنندگان صورتهای مالی واحد تجاری اصلی برای تصمیم گیریهای اقتصادی به اطلاعاتی درباره ی وضعیت مالی، عملکرد مالی و جریانهای نقدی گروه نیاز دارند. این نیاز از طریق صورتهای مالی تلفیقی برآورده میشود. این مقاله جهت بررسی این ادعا به بررسی سودمندی اطلاعات صورتهای مالی تلفیقی در مقایسه با اطلاعات صورت های مالی شرکت اصلی با استفاده از مدلهای رگرسیونی مبتنی بر رویکردهای ارزشیابی EBO و محتوای اطلاعاتی پرداخته است. معیار سودمندی توان اطلاعات مالی در تعیین قیمت یا بازده سهام میباشد. نتیجه حاصل از برازش مدلها جهت آزمون فرضیه تحقیق نشان میدهد که اطلاعات صورت های مالی تلفیقی در مقایسه با اطلاعات صورت های مالی شرکت اصلی سودمندتر نمی باشد.
م اکباتانی؛ م سنگلجی
دوره 3، شماره 9 ، فروردین 1384، صفحه 1-27
چکیده
در این تحقیق تجربی تلاش بر این است که مشخص شود آیا تفاوت چشم گیری بین نظر دانشگاهیان و شاغلین در مورد سودمندی تکنیک های حسابداری مدیریت/ صنعتی سنتی در مقابل تکنیکهای معاصر وجود دارد یا خیر. این تحقیق همچنین تلاش میکند تا درجه ی تاثیرگذاری فاکتورهای مختلف مانند سن، تحصیلات، موقعیت، اندازه شرکت، میزان محصولات، نوع صنعت و بسیاری فاکتورهای ...
بیشتر
در این تحقیق تجربی تلاش بر این است که مشخص شود آیا تفاوت چشم گیری بین نظر دانشگاهیان و شاغلین در مورد سودمندی تکنیک های حسابداری مدیریت/ صنعتی سنتی در مقابل تکنیکهای معاصر وجود دارد یا خیر. این تحقیق همچنین تلاش میکند تا درجه ی تاثیرگذاری فاکتورهای مختلف مانند سن، تحصیلات، موقعیت، اندازه شرکت، میزان محصولات، نوع صنعت و بسیاری فاکتورهای دیگر را بر روی نظر 63 شرکت کننده که 34 نفر آنها دانشگاهی و 29 نفر شاغل این رشته بودند را در مورد مسئله ی فوق الذکر بسنجد. دیگر هدف این تحقیق به دست آوردن اطلاعاتی در مورد نظر دانشگاهیان و شاغلین در مورد درجه اهمیت 11 مهارت و 10 ویژگی فارغ التحصیلان حسابداری مدیریت است.
نتایج تحقیق نشان داد که از میان 38 تکنیک حسابداری مدیریت/صنعتی ارائه شده در تحقیق، 16 روش توسط همه ی شاغلین با اهمیت بالا درجه بندی شد. این درجه بندی برمبنای میانگین آماری 63 شرکت کننده تحقیق است. از 16 روش حاضر، 12 روش توسط هر دو گروه دانشگاهیان و شاغلین انتخاب شد. اما 7 روش درجه ی خیلی پایین گرفتند و هر دوگروه آنها را کم اهمیت ترین روش ها در نظر گرفتند. باین وجود، نتایج تحقیق نشان داد که تعدادی فاکتور آمارنگاری تاثیراتی بر تصمیمات و رتبه بندی شرکت کنندگان در تحقیق دارد.
نتایج تحقیق همچنین مشخص کرد که از میان 11 مهارت برگزیده برای فارغ التحصیلان حسابداری مدیریت/ صنعتی، مهارت تفکر توسط هر دو گروه دانشگاهیان و شاغلین بالاترین درجه ی اهمیت را دریافت کرد. مهارتهای سیاهه برداری، کمی، حل مسئله و نوشتاری پس از آن درجه بالای اهمیت را دارا هستند. سه مهارتی که اهمیت کمتری را از نظر هر دو گروه به خود اختصاص دادند شامل مهارتهای درک مطلب، صحبت و ریزرایانه میباشند. کمترین درجه ی اهمیت در بین مهارتها، از نظر هر دو گروه، به مهارت مدیریت، مهارت روابط اجتماعی و بازاریابی اختصاص دارد.
در ارتباط با ویژگی های فردی مهم در فارغ التحصیلان حسابداری، نتایج این تحقیق نشان داد که هر دو گروه دانشگاهیان و شاغلین خصوصیات "عقل سلیم"، "انگیزه"، "آگاهی اخلاقی" و "ظرفیت فکری" را مهمترین ویژگی ها میدانند. در مقابل، "ظاهر حرفه ای"، "جرات ابراز وجود" و "شخصیت دلپذیر" توسط هر دو گروه با اهمیت کمتری درجه بندی شد. براساس مشاهدات فوق، نتیجه ی اصلی این تحقیق این است که در این مطالعه تفاوت آشکاری بین نظر دانشگاهیان و شاغلین در مورد فهرست مهمترین روش های حسابداری مدیریت/صنعتی وجود ندارد.