محمد عرب مازار یزدی؛ شهناز مشایخ
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 1-24
چکیده
مدل های ارزیابی عملکرد شرکت های سرمایه گذاری که از اواسط دهه 1960 توسعه یافت، در پژوهش های متعددی مورد استفاده قرار گرفت. از سه مدل مطرح شده توسط ویلیام شارپ، جک ترینور و مایکل جنسن، بیشتر پژوهش ها از مدل جنسن که بازده اضافی را به صورت تفاضلی محاسبه مینماید، استفاده کرده اند.
بیشتر پژوهش های انجام شده در دنیا نشان میدهد که شرکت های سرمایه ...
بیشتر
مدل های ارزیابی عملکرد شرکت های سرمایه گذاری که از اواسط دهه 1960 توسعه یافت، در پژوهش های متعددی مورد استفاده قرار گرفت. از سه مدل مطرح شده توسط ویلیام شارپ، جک ترینور و مایکل جنسن، بیشتر پژوهش ها از مدل جنسن که بازده اضافی را به صورت تفاضلی محاسبه مینماید، استفاده کرده اند.
بیشتر پژوهش های انجام شده در دنیا نشان میدهد که شرکت های سرمایه گذاری دارای مدیریت فعال (حرفه ای)، غالبا بازده اضافه ای به صورت ناخالص کسب کرده اند. البته این بازده معمولا درصد بااهمیتی نیست و پس از کسر هزینه های عملیاتی، از بین رفته یا منفی میشود.
این مقاله نتایج پژوهشی را نشان میدهد که عملکرد پرتفوی بورسی 14 شرکت سرمایه گذاری ایرانی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را در دوره 1374 تا 1380 بررسی کرده است. پژوهشگر برای محاسبه ریسک و بازده پرتفوی، مدل شارپ و برای سنجش عملکرد از مدل جنسن استفاده کرده است.
پژوهش فوق 8 فرضیه را بررسی میکند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات آن نشان میدهد که شرکت های سرمایه گذاری ایرانی به طور متوسط در دوره بررسی 26.9 درصد بازده اضافی به صورت ناخالص کسب کرده اند. این بازده اضافه پس از کسر هزینه های عملیاتی، بازده خالصی معادل 25.8 درصد را نشان میدهد که درصدی بااهمیت است. کوتاه تر شده دوره های محاسبه تقریبا نتایج مذکور را تایید مینماید.
به طور خلاصه آزمون فرضیات پژوهش نشان داد که مدیریت فعال در شرکت های سرمایه گذاری ایرانی در بخش سرمایه گذاری های داخل بورس بهتر از مدیریت غیرفعال عمل کرده و منجر به کسب بازده اضافه بااهمیتی برای این شرکت ها شده است. البته در این بین شرکت های سرمایه گذاری که پرتفوی خود را به صورت مالکیتی نگهداری میکردند، عملکردی بسیار بهتر نسبت به شرکت های سرمایه گذاری دارای پتفوی مالی داشتند.
محمد علی آقایی؛ سید علی حسینی
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 25-46
چکیده
در این پژوهش با استفاده از چند مدل گام تصادفی تعدیل شده براساس تغییرات گذشته نماگرهای پیشروی اقتصادی، به بررسی قابلیت پیش بینی سود حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در مدل گام تصادفی فرض بر این است که رفتار سود حسابداری از یک فرآیند تصادفی تبعیت می نماید.
از آنجایی که نماگرهای پیشروی اقتصادی ...
بیشتر
در این پژوهش با استفاده از چند مدل گام تصادفی تعدیل شده براساس تغییرات گذشته نماگرهای پیشروی اقتصادی، به بررسی قابلیت پیش بینی سود حسابداری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است. در مدل گام تصادفی فرض بر این است که رفتار سود حسابداری از یک فرآیند تصادفی تبعیت می نماید.
از آنجایی که نماگرهای پیشروی اقتصادی علائم صحیحی درباره تغییرات آینده متغییرهای هدف (مانند سود حسابداری و قیمت سهام شرکت ها) از خود بروز میدهند، تعدیل سودهای واقعی با استفاده از نسبت تغییرات این نماگرها در مدلهای متداول پیش بینی سود نظیر مدل گام تصادفی میتواند منجر به پیش بینی های بهتری از سود گردد.
نتایج پژوهش حاضر نشان میدهد که مدل گام تصادفی تعدیل شده براساس تغییرات دونماگر پیشرو شامل عرضه پول یا نقدینگی و مجموع تسهیلات اعطایی سیستم بانکی کشور به بخش های دولتی و غیردولتی در سه سال گذشته، نسبت به مدل گام تصادفی ساده، پیش بینی های بهتری را منجر میگردد.
ویدا مجتهد زاده
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 47-70
چکیده
کمیته ی تدوین تئوری حسابداری، وابسته به انجمن حسابداری آمریکا، حسابداری را اینگونه تعریف میکند:
"حسابداری فرآیند شناسایی، اندازه گیری و گزارشگری اطلاعات اقتصادی است که برای استفاده کنندگان اطلاعات مزبور، امکان قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه را فراهم میسازد."
این تعریف سرآغازی در تشخیص ماهیت، دامنه و موضوع حسابرسی است. حسابرسی اغلب ...
بیشتر
کمیته ی تدوین تئوری حسابداری، وابسته به انجمن حسابداری آمریکا، حسابداری را اینگونه تعریف میکند:
"حسابداری فرآیند شناسایی، اندازه گیری و گزارشگری اطلاعات اقتصادی است که برای استفاده کنندگان اطلاعات مزبور، امکان قضاوت و تصمیم گیری آگاهانه را فراهم میسازد."
این تعریف سرآغازی در تشخیص ماهیت، دامنه و موضوع حسابرسی است. حسابرسی اغلب جزء لاینفک انتقال اطلاعات اقتصادی به شمار می آید و درنتیجه بازتاب بااهمیتی در شناسایی و اندازه گیری اطلاعات پیشگفته دارد.
گسترش روزافزون جوامع و پیچیدگی مسایل خاص آن ها، افزایش نیاز به اطلاعات اقتصادی مربوط و درنتیجه افزایش این تقاضا برای وجود سیستم ها و فرآیندهایی که فراهم کننده ی چنین اطلاعاتی هستند را ایجاد کرده است. همین عوامل موجب افزایش و گسترش نیاز به حسابرسی به عنوان قسمتی از کل فرآیند انتقال اطلاعات شده است.
در سالهای اخیر بحث های فراوانی در مورد تغییرات و آینده ی حرفه ای حسابرسی مطرح شده است. این امر بیانگر تایید تلویحی نیاز حرفه به تطبیق خود به منظور برآوردن نیازی جامعه اقتصادی فعلی است. پیش از تحقق تغییرات، درک روشن وظیفه حسابرسی، توسط هریک از استفاده کنندگان، به منظور تعیین ضرورت یا اثربخشی تغییرات پیشنهادی اهمیت دارد. از این رو هدف اصلی تحقیق، تعیین دیدگاه های استفاده کنندگان خدمات حسابرسی در مورد اهمیت و اثربخشی حسابرسی است.
برای این تحقیق چهار فرضیه طراحی گردید. اطلاعات لازم برای آزمون فرضیه ها با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد. دو فرضیه اول با استفاده از روش آماری توزیع نرمال و دو فرضیه دوم با استفادها ز تحلیل آماری خی دو آزمون گردیدند. آزمون ها در سطح معنی داری 0.05 انجام پذیرفت و نتایج حاکی از آن است که از دید پاسخ دهندگان، خدمات حسابرسی اهمیت دارد و به طور اثربخش انجام میشود.
یحیی حساس یگانه؛ حسین علوی طبری
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 71-96
چکیده
در حال حاضر دو حوزه مشخص عملیات بنگاه اقتصادی نیازمند استفاده از خدمات حرفه ای حسابرسی است. خدمات ارایه شده در این دو حوزه به موازات یکدیگر قرار دارند. در حوزه اول نیاز به گزارشگری مالی برون سازمانی، شامل ارایه مجموعه صورتهای مالی گواهی شده توسط اشخاص مستقل وجود دارد. حسابرسان مستقل به عنوان حسابرسان برون سازمانی نقش اصلی را در این ...
بیشتر
در حال حاضر دو حوزه مشخص عملیات بنگاه اقتصادی نیازمند استفاده از خدمات حرفه ای حسابرسی است. خدمات ارایه شده در این دو حوزه به موازات یکدیگر قرار دارند. در حوزه اول نیاز به گزارشگری مالی برون سازمانی، شامل ارایه مجموعه صورتهای مالی گواهی شده توسط اشخاص مستقل وجود دارد. حسابرسان مستقل به عنوان حسابرسان برون سازمانی نقش اصلی را در این حوزه ایفا میکنند.
در حوزه دوم علاوه بر ضرورت حسابرسی مستقل صورت های مالی، نیاز به اطلاعات مدیریت و حسابرسی داخلی احساس میشود.
هدف این پژوهش، شناسایی عوامل تعیین کننده حق الزحمه حسابرسی مستقل و داخلی، شناسایی تاثیر وجود حسابرسی داخلی در کاهش حق الزحمه حسابرسی بنگاه اقتصادی و بررسی اثربخشی افزایش سطوح مدیریتی که حسابرسان داخلی به آن گزارش میکند در کیفیت کار حسابرسان داخلی و در نهایت مفید بودن آنان به عنوان جانشین حسابرسان مستقل میباشند.
با توجه از مدل های استفاده شده در مدل های قبلی، از جمله پژوهش آقایان سیمیونیک (1980)، آقای پالمرز (1986) در ارتباط با قیمت گذاری خدمات حسابرسی و آقای مایکل اتریچ تحت عنوان تجزیه و تحلیل روابط تئوریک و تجربی بین هزینه های حسابرسی داخلی و مستقل، مدل جامع هزینه های حسابرسی بنگاه اقتصادی، شامل دو معامله همزمان جهت آزمون فرضیه ها بنا نهاده شده است.
نتیجه نهایی پژوهش حاکی از آن است که حق الزحمه حسابرسی مستقل با پیچیدگی بنگاه اقتصادی مرتبط است: افزایش منابع صرف شده برای بخش حسابرسی داخلی بنگاه موجب کاهش حق الزحمه حسابرسی مستقل میشود و این کاهش در بنگاه های اقتصادی که حسابرسان به داخلی به سطوح بالاتر از معاون مالی و اداری گزارش میکنند بیشتر است ضمن اینکه پاسخ به مفید بودن گزارش حسابرسی داخلی برای حسابرسان مستقل در شرکت هایی که حسابرس داخلی به هیئت مدیره و مدیر عامل گزارش میدهد، همانند شرکت هایی است که به معاون مالی و اداری و یا پایین تر از آن گزارش مینماید.
محمد هاشم بت شکن
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 97-128
چکیده
اندازه و روند شاخص های قیمت سهام امروزه یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاران در بازارهای مالی میباشد. با توجه به اینکه سرمایه گذاران با علایق و سلایق خاصی اقدام به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار مینمایند، لذا در اکثر بورس های پیشرفته علاوه بر شاخص های کل، شاخص های معینی جهت نمایش رفتار بخش خاصی از بازار طراحی ...
بیشتر
اندازه و روند شاخص های قیمت سهام امروزه یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر تصمیمات سرمایه گذاران در بازارهای مالی میباشد. با توجه به اینکه سرمایه گذاران با علایق و سلایق خاصی اقدام به سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار مینمایند، لذا در اکثر بورس های پیشرفته علاوه بر شاخص های کل، شاخص های معینی جهت نمایش رفتار بخش خاصی از بازار طراحی و محاسبه میگردند. با توجه به واقعیت های فوق، در این تحقیق ضمن بررسی روش محاسبه شاخص های معتبر در بورس های پیشرفته، به کالبد شکافی شاخص های بورس اوراق بهادار تهران پرداخته و پس از بیان نواقص و معایب آنها، با روش تحقیق هنجاری به معرفی شاخصی جدید تحت عنوان بیندکس در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته شده است.
حسنعلی سینایی؛ عبدالحسین نیسی
دوره 1، شماره 4 ، دی 1382، صفحه 129-148
چکیده
اکثر مدیران مالی بر این عقیده اند که اهرم مالی از مهمترین مفاهیم اهرمی است. این مفهوم دارای جایگاه ویژه ای در مدیریت ساخت سرمایه است. ساختار سرمایه یک شرکت ترکیب دهی و حقوق صاحبان سهام است. شرکتی که هیچگونه بدهی نداشته باشد، یک شرکت با ساختار سرمایه ای است. از آنجایی که ساختار سرمایه بیشتر شرکت ها، متشکل از بدهی و حقوق صاحبان سهام است، ...
بیشتر
اکثر مدیران مالی بر این عقیده اند که اهرم مالی از مهمترین مفاهیم اهرمی است. این مفهوم دارای جایگاه ویژه ای در مدیریت ساخت سرمایه است. ساختار سرمایه یک شرکت ترکیب دهی و حقوق صاحبان سهام است. شرکتی که هیچگونه بدهی نداشته باشد، یک شرکت با ساختار سرمایه ای است. از آنجایی که ساختار سرمایه بیشتر شرکت ها، متشکل از بدهی و حقوق صاحبان سهام است، مدیران مالی نسبت به دریافت وام و اثرات آن بسیار حساس و دقیق هستند. اما سوال این است که شرکت چقدر باید از بدهی استفاده کند؟ آیا معیار مشخصی برای میزان بدهی در ساختار سرمایه شرکت وجود دارد؟ اکثر کشورهایی که دارای بازار سرمایه کارا هستند، نسبت های اهرمی برای صنایع و شرایط مختلف تهیه میشوند و شرکت ها در تعیین ساختار سرمایه خود و همچنین سرمایه گذاران در اوراق بهادار و بانک ها و موسسات مالی هنگام سرمایه گذاری و دادن وام به یک شرکت این معیارها را در نظر میگیرند. اما در کشور ما چنین معیارهایی وجود ندارد و این پژوهش به دنبال آن است که رابطه اهرم مالی شرکتها را با نوع صنعت، اندازه شرکت، ریسک تجاری و اهرم عملیاتی بررسی کند و نوع ارتباط آنها را تعیین کند و در این ارتباط اطلاعاتی جمع نماید تا مدیران مالی در جهت بهینه سازی تصمیمات مربوط به ساختار مالی از آن استفاده کنند. از طرف دیگر یکی از شرایط بازار سرمایه کارا این است که اطلاعات صحیح، دقیق و شفاف مربوط به شرکت در دسترس همگان قرار گیرد. در چنین بازاری قیمت اوراق بهادار بیان کننده تمام اطلاعات مربوط به آن اوراق است. در بورس اوراق بهادار تهران، استفاده از این اطلاعات کمتر رایج است تا سرمایه گذاران بتوانند از آن به عنوان مقیاسی برای اندازه گیری ریسک مالی یک شرکت و و میزان مطلوبیت سهام استفاده کنند. اگر ارتباط چهار عامل فوق با اهرم مالی شرکت تعیین شود هم در بازار سهام میتوان از این اطلاعات استفاده کرد و هم اینکه بانکها میتوانند از اطلاعات به دست آمده در جهت ارزیابی اعتبار یک شرکت استفاده کنند. بدین منظور در این پژوهش اطلاعات مالی مربوط به 88 شرکت در دو دوره زمانی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات، با استفاده از روش های مختلف آماری مشخص شد که فرضیه ارتباط مستقیم بین اندازه و اهرم مالی تنها در بعضی صنایع تایید میشود، اما سه فرضیه دیگر در هر دو دوره رد میشوند.