علی ثقفی؛ رافیک باغومیان
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 1-52
چکیده
در واکنش به نگرانی های ایجاد شده در خصوص سودمندی گزارشگری مالی فعلی، پژوهش های متعددی به منظور بررسی روند تغییرات ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری طه دهه های اخیر انجام شده است. در این رابطه، علاوه بر نبود اجماع در زمینه وجود روند کاهشی در ارتباط ارزشی، میزان مناسب بودن روش سنتی اندازه گیری ارتباط ارزشی که مبتنی بر همبستگی متغیر قیمت ...
بیشتر
در واکنش به نگرانی های ایجاد شده در خصوص سودمندی گزارشگری مالی فعلی، پژوهش های متعددی به منظور بررسی روند تغییرات ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری طه دهه های اخیر انجام شده است. در این رابطه، علاوه بر نبود اجماع در زمینه وجود روند کاهشی در ارتباط ارزشی، میزان مناسب بودن روش سنتی اندازه گیری ارتباط ارزشی که مبتنی بر همبستگی متغیر قیمت بازار است، دغدغه ای دیگر در ادبیات این حوزه به شمار می آید. با توجه به شواهد روزافزون ارائه شده در ادبیات حوزه مالی رفتاری در خصوص انحراف قیمت بازار سهام از ارزش بنیادی، در پژوهش حاضر تلاش شده است تا به کمک الگوی ارزش گذاری سود مازاد، با استدلال و به شیوه تجربی نشان داده شود که روند کاهشی مشاهده شده در ارتباط ارزشی، برآمد تعامل دو عامل است؛ نه تک عاملی که پیش از آن ادعا شده بود. عامل اول، اثر اندازه گیری حسابداری است که بیانگر ناتوانی الگوی فعلی گزارشگری مالی در ثبت و بازنمایی ارزش اقتصادی شرکت میباشد و موجب کاهش واقعی ارتباط ارزشی میشود. عامل دوم، اثر رفتار سرمایه گذاران است که حاصل تاثیر روزافزون عوامل غیربنیادی بر تصمیم های سرمایه گذاران در حوزه قیمت گذاری می باشد و باعث مشاهده یک روند کاهشی غیرواقعی در ارتباط ارزشی میگردد.
نتایج تحقیق بر اساس روش اندازه گیری سنتی ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری، حاکی از کاهش آن نزد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1378 الی 1387 میباشد. البته همانگونه که فرضیه پردازی شده بود، کاهش پیش گفته فقط نتیجه کم رنگ شده ویژگی "مربوط بودن" گزارشگری مالی (اثر اندازه گیری حسابداری) نیست، بلکه حاصل افزایش رفتار سوداگرانه سرمایه گذاران بر اثر نفوذ روزافزون عوامل غیربنیادی در قیمت بازار نیز میباشد (اثر رفتار سرمایه گذاران). همچنین، یافته های آزمون اضافی پژوهش که طی آن ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری با استفاده از همبستگی میان متغیرهای مالی و ارزش بنیادی مورد ارزیابی قرار گرفته است، حاکی از نبود روند کاهشی در ارتباط ارزشی دوره زمانی پیش گفته می باشد و نشان میدهدکه دلیل اصلی روند کاهشی مشاهده شده توسط پژوهش های قبلی، رفتار سوداگرانه سرمایه گذاران بود است که قابل انتساب به تغییرات ارزش بنیادی نمی باشد.
محسن خوش طینت؛ ولی اله نادی قمی
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 53-85
چکیده
بسیاری از محققان علوم مالی ناتوانی مدل های کلاسیک قیمت گذاری دارایی ها و فرضیه بازار کارآ در توجیه الگوی های قابل پیش بینی بازده، بی نظمی های مشاهده شده و قیمت گذاری غلط اوراق بهادار را در فرض عقلانیت کامل کارگزاران اقتصادی و فرض عدم وجود فرصت های آربیتراژی در بازار میدانند. بر اساس این مفروضات، این احتمال که افراد مرتکب اشتباه شوند ...
بیشتر
بسیاری از محققان علوم مالی ناتوانی مدل های کلاسیک قیمت گذاری دارایی ها و فرضیه بازار کارآ در توجیه الگوی های قابل پیش بینی بازده، بی نظمی های مشاهده شده و قیمت گذاری غلط اوراق بهادار را در فرض عقلانیت کامل کارگزاران اقتصادی و فرض عدم وجود فرصت های آربیتراژی در بازار میدانند. بر اساس این مفروضات، این احتمال که افراد مرتکب اشتباه شوند تصادفی بوده و اثرات آن سریعا توسط سایر سرمایه گذاران عقلایی رفع میشود. با رقیق کردن این مفروضات، برخی از مدل ها برمبنای استراتژی های خاص معاملاتی و برخی دیگر بر مبنای خطای ادراکی و ویژگی های روانشناختی سرمایه گذاران تدوین گردیده اند.
یکی از خطاهای ادراکی شایع در حوزه روانشناختی شناخت که در محیط های پیچیده تر و با بازخود مبهم نظیر بازار اوراق بهادار رخ میدهد، اریب رفتاری اطمینان بیش از حد (فرااطمینان) بوده که به عنوان برآورد بیش از اندازه (خوش بینانه) دقت اطلاعات شخصی تعریف شده است. بسیاری از محققان برای تبیین بی نظمی هایی نظیر ممنتوم های کوتاه مدت، برگشت های بلند مدت، بالا بودن حجم معاملات، نوسان پذیری شدید بازده و ریسک پذیری فزاینده سرمایه گذاران از این اریب رفتاری استفاده کرده اند. در این تحقیق سعی شده است با طرح چهار فرضیه و آزمون های آنها براساس داده های 119 شرکت طی دوره زمانی 9 سال (از ابتدای سال1378 الی پایان 1386) شواهدی در خصوص وجود اریب رفتاری فرااطمینان مستندسازی شود. نتایج حاصل از تحقیق شواهد ضعیفی در مورد وجود ویژگی رفتاری اطمینان بیش از حد در بین مشارکت کنندگان بازار اوراق بهادار ایران ارایه داده است.
محمد علی آقایی؛ علی اکبر جوان؛ محمد ناظمی اردکانی؛ ابراهیم موسوی
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 87-103
چکیده
از بحث برانگیزترین مسائل پیش روی شرکتها که در عین حال حیاتی ترین تصمیم در مورد بقای آنها به شمار میرود، تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه و تعیین عوامل موثر بر آن می باشد. از سوی دیگر مدیریت سود به عنوان یکی از عوامل موثر بر ساختار سرمایه در موضوعات راهبری شرکتی مطرح می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مدیریت سود، اندازه شرکت و نسبت ...
بیشتر
از بحث برانگیزترین مسائل پیش روی شرکتها که در عین حال حیاتی ترین تصمیم در مورد بقای آنها به شمار میرود، تصمیم گیری در مورد ساختار سرمایه و تعیین عوامل موثر بر آن می باشد. از سوی دیگر مدیریت سود به عنوان یکی از عوامل موثر بر ساختار سرمایه در موضوعات راهبری شرکتی مطرح می باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر مدیریت سود، اندازه شرکت و نسبت های سودآوری بر ساختار سرمایه می باشد. جامعه آماری این تحقیق را شرکت های تولیدی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی دوره زمانی 1382 تا 1386 تشکیل میدهد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش مدل رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. در این تحقیق نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام به عنوان متغیر وابسته و اقلام تعهدی اختیاری، بازده دارایی ها، بازده سرمایه و اندازه شرکت به عنوان متغیرهای مستقل در نظر گرفته شده اند.
نتایج این تحقیق حاکی از آن است که اقلام تعهدی اختیاری رابطه معناداری با نسبت بدهی دارد. همچنین بین اندازه شرکت و ساختار سرمایه رابطه ای معنادار و مثبت وجود دارد، ولی رابطه بین بازده دارایی ها و ساختار سرمایه تایید نگردید و در نهایت بین بازده سرمایه و ساختار سرمایه رابطه مثبت معنادار وجود دارد.
موسی بزرگ اصل؛ علی سرافراز اردکانی
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 105-125
چکیده
هدف مدیریت به حداکثر رساندن ارزش شرکت و درنتیجه افزایش ثروت سهامداران از طریق فراهم آوردن بازده فراتر از بازده مورد انتظار آنها است. معمولا سود نقدی یکی از مهمترین منابع بازده برای سهامداران میباشد. مدیران شرکتها دریافته اند که سهامداران آنها خواهان یک روند ثابت و پایدار برای تقسیم سود هستند، زیرا پایداری سود تقسیمی این پیام را میدهد ...
بیشتر
هدف مدیریت به حداکثر رساندن ارزش شرکت و درنتیجه افزایش ثروت سهامداران از طریق فراهم آوردن بازده فراتر از بازده مورد انتظار آنها است. معمولا سود نقدی یکی از مهمترین منابع بازده برای سهامداران میباشد. مدیران شرکتها دریافته اند که سهامداران آنها خواهان یک روند ثابت و پایدار برای تقسیم سود هستند، زیرا پایداری سود تقسیمی این پیام را میدهد که شرکت وضعیت مالی باثباتی دارد، دارای ریسک تجاری پایین تری است و درنتیجه ارزش بازار سهام شرکت افزایش میابد.
تحقیق حاضر به بررسی ارتباط پایداری سود تقسیمی با بازده غیرعادی سهام شرکتها و تفاوت پایداری سود تقسیمی بین صنعت های مختلف در بورس اوراق بهادار پرداخته است. نمونه این تحقیق شامل 80 شرکت فعال در بورس از میان 17 صنعت مختلف برای دوره زمانی 1379 تا 1386 است. متغیرهای اصلی این تحقیق شامل پایداری سود تقسیمی به عنوان متغیر مستقل و بازده غیرعادی به عنوان متغیر وابسته میباشد. پایداری سود تقسیمی با استفاده از انحراف معیار سود تقسیمی و بازده غیرعادی با استفاده از مدل قیمت گذاری داراییهای سرمایه ای اندازه گیری شد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که بین پایداری سود تقسیمی و بازده غیرعادی در سطح اطمینان 95 درصد رابطه معنی دار وجود دارد، اما پایداری سود تقسیمی بین صنعتهای نختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر ندارد.
محمد حسین ستایش؛ مظفر جمالیان پور
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 127-146
چکیده
مقاله حاضر به بررسی اثرات ساختار سرمایه و تغییرات آن بر روی تولید محصولات میپردازد. بدین منظور بااستفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل رگرسیونی ساده و لجستیک، فرضیه های آزمون مورد مطالعه قرار گرفته اند. این پژوهش با بررسی داده های مربوط به 341 شرکت در بازه زمانی 1378 الی 1387 به این نتیجه دست یافت که میان تمام اجزای ساختار سرمایه به جز سرمایه ...
بیشتر
مقاله حاضر به بررسی اثرات ساختار سرمایه و تغییرات آن بر روی تولید محصولات میپردازد. بدین منظور بااستفاده از تکنیک تجزیه و تحلیل رگرسیونی ساده و لجستیک، فرضیه های آزمون مورد مطالعه قرار گرفته اند. این پژوهش با بررسی داده های مربوط به 341 شرکت در بازه زمانی 1378 الی 1387 به این نتیجه دست یافت که میان تمام اجزای ساختار سرمایه به جز سرمایه ثبت شده و میزان توانایی شرکت در دستیابی به تولید پیش بینی شده رابطه آماری معنادار وجود دارد. همچنین طبق یافته های تحقیق میان تغییر سهم بدهی کوتاه مدت، ذخیره سنوات کارکنان و سود انباشته در ساختار سرمایه و تحقق تولید پیش بینی شده رابطه معنادار مشاهده شد. افزون بر این، با بهره گیری از اجزای ساختار سرمایه و تغییرات در آنها، میتوان میزان تحقق تولید پیش بینی شده را برآورد کرد.نتایج بیانگر آن است که با استفاده از اجزای ساختار سرمایه و میزان تغییر در اجزای آن میتوان افزایش یا کاهش در تولیدات را تا سطح 96 درصد تخمین زد.
رضوان حجازی؛ فرزانه حیدرپور؛ هادی خان محمدی
دوره 7، شماره 25 ، فروردین 1388، صفحه 147-166
چکیده
در بازارهای سرمایه کارا در شکل نیمه قوی، قیمت سهام منعکس کننده تمامی اطلاعات است که منتشر شده و در اختیار عموم قرار دارد. در چنین بازارهای قیمت سهام نسبت به اطلاعات جدید مرتبط واکنش نشان میدهد و تغییرات قیمت متناسب با اطلاعات دریافتی خواهد بود. اما در بعضی از بازارها رویه هایی به منظور کنترل تغییرات قیمت سهام وضع شده و توسط مسئولان ...
بیشتر
در بازارهای سرمایه کارا در شکل نیمه قوی، قیمت سهام منعکس کننده تمامی اطلاعات است که منتشر شده و در اختیار عموم قرار دارد. در چنین بازارهای قیمت سهام نسبت به اطلاعات جدید مرتبط واکنش نشان میدهد و تغییرات قیمت متناسب با اطلاعات دریافتی خواهد بود. اما در بعضی از بازارها رویه هایی به منظور کنترل تغییرات قیمت سهام وضع شده و توسط مسئولان بورس اوراق بهادار به کار گرفته میشود که به آنها متوقف کننده های خودکار گویند. این نوع کنترل قیمت سهام، باعث میشود که قیمت سهام منعکس کننده اطلاعات منتشره نباشد و بازار غیرکارا گردد. (مرادی نیا، 1385)
در پژوهش حاضر جهت بررسی اثرات حجم مبنا بر بازار سرمایه به مقایسه دو گروه از معاملات در بازار اقدام شده است، گروه جامعه آماری شامل معاملات انجام شده با اعمال حجم مبنا و گروه مقایسه شامل معاملات انجام شده که حجم مبنا اثری بر آن نداشته است.
اطلاعات جمع آوری شده در خصوص نوسانات قیمت سهام و حجم معاملات در 10 روز قبل و 10 روز بعد از روز رویداد از طریق آزمون ویلکاکسون مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از تحقیق نشان میدهد که حجم مبنا باعث تاخیر در رسیدن به قیمت واقعی سهام میگردد.