حمید خالقی مقدم؛ وهاب رستمی
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 2-26
چکیده
در این تحقیق، کارایی بازار نسبت به تداوم فعالیت شرکت و احتمال انعکاس آن روی نسبت قیمت به سود آزمون شده است که آیا وقتی تداوم فعالیت شرکتی بالاتر ارزیابی شد، نسبت قیمت به سود آن نیز به نسبت قیمت به سود صنعت نزدیکتر می باشد و برعکس. در این تحقیق، برای رتبه بندی و درجه بندی شرکتها براساس تداوم فعالیت از یکی از مدل های پیش بینی ورشکستگی به ...
بیشتر
در این تحقیق، کارایی بازار نسبت به تداوم فعالیت شرکت و احتمال انعکاس آن روی نسبت قیمت به سود آزمون شده است که آیا وقتی تداوم فعالیت شرکتی بالاتر ارزیابی شد، نسبت قیمت به سود آن نیز به نسبت قیمت به سود صنعت نزدیکتر می باشد و برعکس. در این تحقیق، برای رتبه بندی و درجه بندی شرکتها براساس تداوم فعالیت از یکی از مدل های پیش بینی ورشکستگی به نام مدل زاوگین استفاده شده است که خروجی آن به صورت عددی در دامنه صفر و یک، احتمال ورشکستگی و تداوم فعالیت شرکت را نشان میدهد. در استفاده از این مدل از آنجا که مدل، براساس محیط فعالیت ها و ساختار شرکتها در کشورهای دیگر تدوین شده و برای محیط فعالیت شرکتهای ایران سازگار نبود پس از انتخاب نمونه ای مرکب از 40 شرکت در بورس، ضرایب آن تعدیل و با خصوصیات شرکتهای ایرانی سازگار شد و در راستای انجام تحقیق، ابتدا اعتبار و روایی مدل با نمونه ای مرکب از 14 شرکت عادی و ورشکسته آزمون شد. بعد از اطمینان از کارایی مدل، احتمال تداوم فعالیت و ورشکستگی نمونه شرکتهای مورد نظر از صنعت خودرو محاسبه شد. همچنین با توجه به مشکل بودن ارزیابی بالا یا پایین بودن قیمت به سود، میزان دوری یا نزدیکی نسبت قیمت به سود شرکتها از نسبت قیمت سود صنعت به عنوان پارامتر مطلوب در نظر گرفته شده و محاسبه گردید. سپس وجود رابطه همبستگی معنی دار بین توانایی نسبی تداوم فعالیت محاسبه شده و میزان مغایرت نسبت قیمت به سود شرکت از نسبت به سود صنعت آزمون شد. نتایج بررسی نشان داد که درصد خطای قابل تحمل 5درصد رابطه معنی داری بین این دو متغییر وجود ندارد و نمیتوان از ارزیابی تفاوتهای میان نسبت قیمت به سود شرکتها برای پی بردن به میزان توانایی تداوم فعالیت آنها در آینده استفاده کرد.
یحیی حساس یگانه؛ سارا یعقوبی منش
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 27-59
چکیده
وجود اطلاعات مالی درخور اعتماد، لازمه ی بقای جامعه امروزی است و تصمیم گیری های اقتصادی به اطلاعات قابل اعتماد و اتکا نیاز دارد و نقش حسابرس، اعتباردهی به صورتهای مالی است که باعث حصول اطمینان از مطلوبیت در ارائه و قابلیت اعتماد صورتهای مالی میشود.
هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی و نتیجه گیری از فعالیتهای حرفه حسابرسی در ایران در اعتباردهی ...
بیشتر
وجود اطلاعات مالی درخور اعتماد، لازمه ی بقای جامعه امروزی است و تصمیم گیری های اقتصادی به اطلاعات قابل اعتماد و اتکا نیاز دارد و نقش حسابرس، اعتباردهی به صورتهای مالی است که باعث حصول اطمینان از مطلوبیت در ارائه و قابلیت اعتماد صورتهای مالی میشود.
هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی و نتیجه گیری از فعالیتهای حرفه حسابرسی در ایران در اعتباردهی به صورتهای مالی میباشد و در این راستا، انعکاس آن بر رفتار گروهی سهامداران بررسی شده است. در این مقاله، تاثیر انواع اظهار نظر حسابرسی بر قیمت سهام ارزیابی و نتایج آزمون فرضیات تحقیق حاکی از آن است که بین نوع اظهار نظر حسابرسان و قیمت سهام رابطه معنی داری وجود دارد.
محسن دستگیر؛ مهران حسینی افشاری
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 60-94
چکیده
پس از قیمت گذاری اولیه سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، شاهد تغییرات قیمت های یاد شده با ارزش های تعیین شده توسط بازار معاملات سهام هستیم. سوال این است که شکل گیری قیمت سهام در بازار بورس از چه مدلی پیروی میکند؟ بنابراین، هدف تحقیق، مشخص کردن این است که از میان مدل های قیمت گذاری استفاده شده در این مطالعه، کدام یک ...
بیشتر
پس از قیمت گذاری اولیه سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، شاهد تغییرات قیمت های یاد شده با ارزش های تعیین شده توسط بازار معاملات سهام هستیم. سوال این است که شکل گیری قیمت سهام در بازار بورس از چه مدلی پیروی میکند؟ بنابراین، هدف تحقیق، مشخص کردن این است که از میان مدل های قیمت گذاری استفاده شده در این مطالعه، کدام یک ارزشی نزدیک به قیمت بازار ارائه میکند؟
در این تحقیق سه مدل قیمت گذاری مطرح در نظریه های مدیریت مالی انتخاب و قیمت های به دست آمده از مدل های مذکور با قیمت سهام در بازار بورس اوراق بهادار تهران مقایسه شده است. به این منظور اطلاعات واقعی مربوط به سودهای پرداختی طی دوره ی تحقیق، در هریک از مدل ها قرار گرفته و قیمت سهام به دست آمده از مدل با قیمت بازار مقایسه گردیده است. نتیجه این مطالعه نشان میدهد استفاده از نرخ بازده به دست آمده از مدل قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای در مدل والتر، نسبت به دو مدل گوردون و مدل ارزش فعلی جریان های نقدی آنی، ارزش های نزدیک تری به قیمت های بازار ارائه میکند. همچنین طبق نتایج تحقیق، در صورت استفاده از نرخ بازده مورد انتظار ثابت (40درصد) مدل گوردون نسبت به دو مدل دیگر ارزشی نزدیکتر به قیمت بازار نشان میدهد.
حسنعلی سینایی؛ فرزاد احمدی
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 95-125
چکیده
این تحقیق درصدد بررسی این موضوع است که آیا بین شاخص های بهره وری و سودآوری رابطه ی معنی داری وجود دارد یا خیر؟ آیا تغییرات سود متاثر از تغییر سطح بهره وری است؟ نحوه ی این ارتباط چگونه است؟
برای بررسی این موضوع از میان جامعه آماری شرکتهای سهامی عام گروه مواد غذایی و آشامیدنی های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک نمونه 27 عضوی ...
بیشتر
این تحقیق درصدد بررسی این موضوع است که آیا بین شاخص های بهره وری و سودآوری رابطه ی معنی داری وجود دارد یا خیر؟ آیا تغییرات سود متاثر از تغییر سطح بهره وری است؟ نحوه ی این ارتباط چگونه است؟
برای بررسی این موضوع از میان جامعه آماری شرکتهای سهامی عام گروه مواد غذایی و آشامیدنی های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران یک نمونه 27 عضوی به روش تصادفی انتخاب و در یک دوره ی پنج ساله از ابتدای سال مالی 1375 تا انتهای دوره ی مالی 1379 مورد مطالعه قرار گرفت.
معیارهایی که سودآوری واحد انتفاعی را ارزیابی می نماید شاخص های سودآوری هستند که در این تحقیق عبارتند از: نسبت بازده فروش، نسبت بازده دارایی ها و نسبت بازده حقوق صاحبان سهام، اطلاعات لازم از صورتهای مالی اساسی و یادداشت های پیوست، گزارشات مجامع وسایر اسناد شرکت های نمونه، موجود در بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و براساس این اطلاعات شاخص های بهره وری نیروی کار و سرمایه براساس رویکرد ارزش افزوده به عنوان متغییر مستقل محاسبه گردید و در مرحله ی بعد نیز نسبتهای سودآوری شرکتهای نمونه نیز به عنوان متغییر وابسته محاسبه شد و به وسیله روش آماری ضریب همبستگی ارتباط متغییرهای مستقل و وابسته، مورد آزمون قرار گرفت.
محسن خوش طینت؛ عبدالله خانی
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 127-153
چکیده
از مهمترین ویژگی های شرکت های سهامی، تفکیک مالکیت از مدیریت آنها است. براین اساس، برای مدیران امکان دسترسی انحصاری به بخشی از اطلاعات و نیز تهیه و ارسال اطلاعاتی همچون اطلاعات مالی به وجود آمده است. این ویژگی و نیز ویژگی حسابداری تعهدی، به خاطر وجود معوقات (مابه التفاوت بین سود نقدی و سود تعهدی) و انگیزه هایی همچون انگیزش پاداش، هموارسازی ...
بیشتر
از مهمترین ویژگی های شرکت های سهامی، تفکیک مالکیت از مدیریت آنها است. براین اساس، برای مدیران امکان دسترسی انحصاری به بخشی از اطلاعات و نیز تهیه و ارسال اطلاعاتی همچون اطلاعات مالی به وجود آمده است. این ویژگی و نیز ویژگی حسابداری تعهدی، به خاطر وجود معوقات (مابه التفاوت بین سود نقدی و سود تعهدی) و انگیزه هایی همچون انگیزش پاداش، هموارسازی سود و مقررات گریزی، این امکان و انگیزه را در مدیران به وجود می آورد تا در جهت منافع خود و در تضاد با منافع سایر گروه ها، اطلاعات را دستکاری کنند و یا به عبارت کاملتر، دست به اعمال مدیریت سود بزنند.
در این تحقیق، مدیریت سود در قالب چهار فرضیه، در رابطه با پاداش مدیران، پیش بینی پاداش و سود، هموارسازی سود و نظارت مراجع قیمت گذاری، بررسی فرضیه های تحقیق به کمک تجزیه و تحلیل رگرسیون و آزمون ویلکاکسون، آزمون شده است. براساس نتایج تحقیق و با در نظر گرفتن محدویت در دسترسی به اطلاعات مالی بعضی از شرکت های جامعه آماری، مدیران، تمایل دارند تا در جهت افزایش پاداش خود به اعمال مدیریت سود در دوره های سود ده و زیان ده شرکت، پرداخته و در دوره های سود ده به هموارسازی سود بپردازند.
جعفر باباجانی؛ امیر پوریانسب
دوره 1، شماره 3 ، مهر 1382، صفحه 155-171
چکیده
ایجیری در این نوشتار ابتدا تعریف و مقایسه ای کوتاه از چهارچوب مفهومی مبتنی بر تصمیم و چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخ گویی به دست میدهد. وی، براین اساس نتیجه میگیرد که چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی نظامی منصفانه از جریان اطلاعات میان پاسخ گو و پاسخ خواه به دست میدهد و به حق هر دو طرف رابطه ی مسئولیت پاسخگویی میپردازد. ...
بیشتر
ایجیری در این نوشتار ابتدا تعریف و مقایسه ای کوتاه از چهارچوب مفهومی مبتنی بر تصمیم و چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخ گویی به دست میدهد. وی، براین اساس نتیجه میگیرد که چهارچوب مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی نظامی منصفانه از جریان اطلاعات میان پاسخ گو و پاسخ خواه به دست میدهد و به حق هر دو طرف رابطه ی مسئولیت پاسخگویی میپردازد. سپس نگارنده ادله ای را برای پشتیبانی از چهارچوب مفهومی مبتنی بر پاسخگویی مطرح میکند. از آن میان، عینیت، اثبات پذیری، و پایایی را به عنوان ویژگی های اطلاعات حسابداری در چهارچوب های مفهومی مبتنی بر مسئولیت پاسخگویی برمی شمرد و بهای تاریخی را به عنوان تنها مبانی ارزش گذاری به رسمیت میشناسد که میتواند ضامن عینیت، اثبات پذیری و پایایی اطلاعات حسابداری باشد. افزون بر این ایجیری نتیجه میگیرد که سود مبتنی بر بهای تاریخی عینی تر و اثبات پذیرتر از سود مبتنی بر بهای جاری است. با وجود این ایجیری معتقد است که عینیت، اثبات پذیری و پایایی هدف نظام حسابداری نیست. وی، انصاف را هدف نظام حسابداری میداند.